Nedělejte žádné personální změny, žádá budoucí ministr dopravy Prachař odstupujícího Žáka

Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák dostal otevřený dopis od jeho pravděpodobného nástupce Antonína Prachaře z hnutí ANO. Prachař v něm ministra žádá, aby nedělal žádné personální změny v rezortu a nevyhlašoval nová výběrová řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidát hnutí ANO na ministra dopravy Antonín Prachař

Kandidát hnutí ANO na ministra dopravy Antonín Prachař | Zdroj: ČTK

Budoucí ministr tak reagoval na chystané výběrové řízení na manažera, který má po roce 2016 zodpovídat za mýtné, nebo na odvolání ředitelky kontroly staveb ŘSD Miloslavy Pošvářové.

„Chtěl jsem jen poukázat na to, že v poslední době je aktivita pana odstupujícího ministra Žáka velmi překotná. Chtěl jsem ho požádat, aby nečinil žádná taková rozhodnutí, která bychom potom museli případně zastavovat nebo rušit,“ upozorňuje na Žákovu aktivitu před koncem funkčního období Prachař.

„Určitě by to neudělalo dobrý obraz pro nové vedení ministerstva dopravy ani pro odstupujícího ministra,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se Zdeňkem Žákem i Antonínem Prachařem mluvila reportérka Evelyna Kulíšková

Odvolání Miloslavy Pošvářové z Ředitelství silnic a dálnic chce Prachař sám přezkoumat. Pod kontrolou chce mít v případě svého jmenování také výběrové řízení na projektového manažera, který se bude po roce 2016 starat o mýtné.

„Musíme opravdu velmi pečlivě zvážit všechny kroky pro to, abychom pro stát zabezpečili maximální výnos z mýtného. Musíme se dívat, aby v případě rozšíření zpoplatněných úseků byl jednoznačný ekonomický profit,“ nechal se slyšet Prachař.

Zdeněk Žák v reakci na Prachařovy výtky prohlásil, že požadavkům v dopise bez problémů vyhoví. Nedělá prý totiž žádné zásadní kroky kromě těch, které jsou pro novou vládu nutné k dodržení termínů, například u kritizovaného výběrového řízení.

„Pokud termíny nestihne, stát se ocitne ve velmi nepříjemné situaci. Bude muset místo soutěže zadat mýto takzvaně z volné ruky a skoro s jistotou na tom prodělá miliardy korun. Obávám se, že neznalosti pana Prachaře mohou přijít český stát velmi draho,“ brání se Žák.

Ministerstvo podle Žáka napočítalo celkem 39 kritických oblastí, ve kterých úřad na novou vládu čekat nemůže. Mezi nimi jsou například elektronické dopravní agendy nebo veřejné soutěže, ve kterých jde o slevy.

Ministr v demisi také striktně odmítl, že by měl jakoukoli zodpovědnost za personální změny v podřízených firmách, včetně Ředitelství silnic a dálnic. Tím se distancoval od odvolání Pošvářové.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme