Jsem připraven plnit zadání české vlády, říká nový velvyslanec v Rusku Vladimír Remek

Velvyslanci osmnácti zemí, včetně Vladimíra Remka, dnes v Kremlu předávali pověřovací listiny. Remek si pro slavnostní okamžik připnul nejvyšší sovětské vyznamenání, zlatou hvězdu Hrdiny Sovětského svazu, což je ocenění za jeho let do vesmíru z roku 1978.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Remek je novým velvyslancem v Moskvě

Vladimír Remek je novým velvyslancem v Moskvě | Zdroj: ČTK

„Po ukončení slavnostního ceremoniálu jsem měl možnost hovořit jak s panem prezidentem, tak s ministrem zahraničí Ruské federace panem Lavrovem. Řekli jsme si o hlavní prioritě, to jest o olympijských hrách v Soči a případné návštěvě Miloše Zemana,“ popisuje Vladimír Remek.

Za svou prioritu v roli ambasadora bývalý komunistický europoslanec považuje podporu ekonomických zájmů Česka. Hodlá přitom využít svých dřívějších kontaktů s Rusy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velvyslanec v Rusku Vladimír Remek hovořil ve vysílání Radiožurnálu o svém působení v Moskvě

„Jsem připraven plnit zadání české vlády a rozhodnutí českých orgánů, jako jsem to dělal celou dobu,“ říká velvyslanec.

V zemi dřív působil jako zástupce soukromých firem a jako obchodní rada českého velvyslanectví.

Vladimir Putin mimo jiné dnes uvedl, že počítá s důslednou realizací společných projektů v energetice, včetně jaderné. To je jasný odkaz na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Podle Remka je jaderná energetika jedním z hlavních potenciálů České republiky, za který bychom se neměli stydět, ale naopak ho maximálně uplatnit. Může prý například přinést nová pracovní místa.

První český kosmonaut Vladimír Remek nastupuje na post velvyslance v Moskvě

Číst článek

V českých médiích se v souvislosti s Remkovým vysláním do Moskvy vedla diskuse, jestli budou jeho dobré vztahy s důležitými lidmi v Rusku a vztahy na tuto zemi celkově spíš přínosem, nebo naopak.

„Myslím, že kdo přemýšlí hlavou, vidí jednoznačný přínos nebo možnost přínosu. Hodnotit ovšem lze až podle výsledků. Já jsem splnil všechny kvalifikační předpoklady, které jsou vyžadovány, a mám poznatky z nejrůznějších oblastí Ruska,“ komentuje kritiku Remek.

„Podnik, který jsem tu zakládal, dodnes funguje. Pracoval jsem například v Evropském parlamentu a v delegaci pro spolupráci s ruskou státní dumou,“ vypočítává své zkušenosti.

Jana Vondráčková, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme