Senátoři mají poslední den na to, aby nominovali kandidáty na ombudsmana

Do dneška mohou senátoři předložit své návrhy kandidátů na nového ombudsmana. Dva z nich pak horní komora na začátku února oficiálně nominuje. Další dvě jména navrhne prezident Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát (ilustrační foto)

Senát (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Ten by na postu veřejného ochránce práv rád viděl bývalého šéfa Legislativní rady vlády Pavla Zářeckého nebo dosavadního zástupce ombudsmana Stanislava Křečka.

„Když už vykonávám tu funkci zástupce, je asi logické, že bych měl zájem,“ prozradil Křeček.

Adepti hlavy státu se zamlouvají i většině senátorů. „Kandidáti, které vybral prezident, jsou oba dva přijatelní. A to i přesto, že jeden z nich je politický,“ potvrdil Jaroslav Kubera z ODS.

„Byla celá řada jmen. Jsou tu návrhy například na paní Šabatovou, zároveň jsou ale velmi pozitivně vnímány i oba dva návrhy pana prezidenta. Takže z těchto tří kandidátů si myslím, že všichni tři splnili kritéria. Já si myslím, že může dokonce být, a bylo to i v minulosti, že jeden kandidát měl nominaci jak od pana prezidenta, tak od Senátu,“ dodal Marcel Chládek z ČSSD.

Jako o vlastním kandidátovi sociálně demokratických senátorů se mluví o právníkovi Filipu Dienstbierovi nebo právě o Anně Šabatové.

Ta by se jako ombudsmanka líbila i senátoru Jiřímu Dienstbierovi: „Osobně si myslím, že Anna Šabatová by jistě byla osvěžením.“ Nový ombudsman nahradí Pavla Varvařovského, který rezignoval před Vánocemi.

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme