Obama představí reformu kontroverzního programu amerických tajných služeb

Americké tajné služby čekají změny. Reformu jejich programu dnes představí prezident Barack Obama. Bílý dům tak reaguje na skandál vyvolaný bývalým spolupracovníkem Národní bezpečnostní agentury Edwardem Snowdenem. Ten loni zveřejnil informace o kontroverzních programech amerických zpravodajců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama | Zdroj: Reuters

„Lidé se bojí, že vláda zneužije jejich osobní údaje. Někteří mají strach, že odposlouchává jejich telefony. I když to není pravda, musíme na to reagovat,“ prohlásil Barack Obama.

Jak prezident naznačil ve svém posledním projevu v roce 2013, Spojené státy se sběru zpravodajských informací nevzdají. Tajné služby ale mohou shromažďovat data mnohem transparentněji a pod větším dohledem než dosud, tak aby se veřejnost nemusela znepokojovat.

Edward Snowden, bývalý zaměstnanec NSA, loni zveřejnil informace o sledování internetové a telefonické komunikace americkými tajnými službami. Aféra odhalila, že mezi miliony odposlouchávaných lidí byla i řada světových politiků. Prezident Obama se pak rozhodl činnost amerických agentů víc kontrolovat.

Z dokumentů, které zveřejnil Snowden, vyplývá, že americká vláda v rámci svého bezpečnostního programu odposlouchávala telefony milionů Evropanů. Nebyli prý mezi nimi jen osoby podezřelé z terorismu, ale i podnikatelé, úředníci a politici.

Například podle britského deníku Guardian, který se odvolává na dokumenty od Snowdena, shromáždí americká Národní agentura pro bezpečnost na 200 milionů SMS denně.

Edward Snowden po vypuknutí aféry odletěl do Ruska, které mu poskytlo dočasný azyl. Podle Obamy napáchalo zveřejnění tajných dokumentů zbytečné škody.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme