Syrská opozice definitivně rozhodne o své účasti na mírových jednáních v Ženevě

Po dnešním dni by mělo být jasné, zda se syrská opozice zúčastní mírové konference v Ženevě. V Istanbulu se sejdou zástupci všech opozičních uskupení, která zastřešuje Syrská národní koalice. Rozhodnutí mělo padnout už počátkem ledna, zabránily tomu ale spory mezi jednotlivými frakcemi. Svou účast už dříve potvrdil režim Bašára al-Asada.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci syrské opozice

Bojovníci syrské opozice | Zdroj: ČTK

„Despotická syrská vláda neustále vymýšlí záminky, jak pošpinit touhu syrského lidu po svobodě. Důkazem je, že Asadův režim prezentuje mírovou konferenci v Ženevě jako konferenci o boji proti terorizmu,“ vysvětluje nechuť k účasti mluvčí opozice Jahjá al-Arídí.

Americký ministr zahraničí John Kerry ale opozici důrazně vyzval, aby se dnes pro svou účast na mírových jednáních rozhodla.

Některé zdroje dokonce tvrdí, že Spojené státy pohrozily syrské opozici zastavením finanční pomoci.

Odhaduje se, že kvůli syrské válce zemřelo už nejméně 130 tisíc lidí, z toho zhruba polovina neozbrojených. Asi dva miliony Syřanů utekly před konfliktem za hranice, miliony dalších se přemístily uvnitř země.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme