Havířovští policisté obvinili zadrženého z napadení, přitom ho sami zbili

Pět havířovských policistů odešlo od soudu s podmíněnými tresty a zákazem činnosti. Dva z nich na služebně rozdali několik ran a kopanců opilému řidiči, další tři pak lhali, že naopak šofér napadl kolegy. Policisty usvědčily záznamy z kamer přímo z havířovského policejního oddělení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní zásah proti Squatterům na pražském Pohořelci

Policejní zásah proti Squatterům na pražském Pohořelci | Foto: Zuzana Uhlířová

Vše začalo jednoho říjnového dne roku 2011. Opilý 23letý horník nezvládl řízení a narazil do zaparkovaného auta. Když policisté přijeli na místo nehody, řidič byl agresivní, a tak ho předvedli na služebnu.

„Měl 2,13 promile alkoholu a podle toho se také choval. Dva z policistů se ho za to rozhodli potrestat a začali ho fyzicky napadat. Když při tom jeden z nich sám upadl a narazil si loket a rameno, tak dozorčímu útvaru nepravdivě oznámil, že ho řidič napadl a způsobil mu tato zranění,“ popsal státní zástupce Alois Dlouhý.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případ havířovských policistů se zajímala i redaktorka Iva Havlíčková

Opilému horníkovi hrozil za smyšlené napadení policisty až šestiletý trest. „Pokud by se nepodařilo zajistit záznam kamery, reálně hrozilo, že by byl tento řidič nespravedlivě odsouzen,“ potvrdil Dlouhý.

Policisté před soudem tvrdili, že zadrženému nechtěli ublížit, po rozsudku odešli mlčky. „Pravomocné odsouzení je takovým signálem pro všechny ostatní policisty, aby se takové věci dále neděly,“ dodal státní zástupce Alois Dlouhý.

Policisté dostali podmínku a zákaz činnosti. Jejich nadřízení teď čekají, až budou mít v ruce písemný rozsudek. Hlavní obžalovaný, který tvrdil, že ho horník zranil, už od policie odešel sám.

„V této chvíli by bylo neobjektivní se vyjadřovat k něčemu, k čemuž nemáme písemné podklady. Nicméně je samozřejmé, že budeme i v tomto případě postupovat tak, jak nám zákon a jiné právní normy ukládají,“ uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme