V rybníce v Karviné se usadili bobři. Nebezpečně nahlodávají stromy

Karvinští rybáři bojují s nečekaným protivníkem. Měří sice jen metr, zato má pořádně ostré zuby. Na březích rybníka se totiž usídlil bobr evropský a vzrostlé vrby jsou pro něj takovou laskominou, že je nebezpečně nahlodal. Hrozí, že stromy spadnou na cestu, a tak úředníci magistrátu nařídili jejich kácení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bobr v Labi

Bobr v Labi | Foto: Josef Korbel

„Tady vidíte hned první strom a vidíte, co s ním udělal. To je jeho práce během týdne, maximálně čtrnácti dnů,“ ukazuje stopy po hlodavci s notným apetýtem karvinský rybář Leopold Borkala.

„Padesát procent z kmene je pryč. Kdyby foukl vítr, tak už to možná spadne,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po stopách bobra se vydala reportérka Andrea Čánová

Třísky vypadají, jako kdyby na místě pracoval šikovný dřevorubec. „Už nevíme, co s nimi. Rybáři nadávají, když chytají, všechno, co nahodí, i třeba větší ryba, hned ujede do těch stromků, co má bobr natahané ve vodě,“ popisuje.

Jedněm dělá hlodavec nemalé starosti, pro jiné je nečekanou atrakcí, jako pro paní Ivetu, která se přijela podívat na bobří stopy. „Přišla jsem se podívat, co se tu stalo, co tu bobři nadělali. Je to takové nezvyklé,“ říká.

Ohlodané stromy tady zkoumají i úředníci radnice a verdikt zní jasně. „Tyto stromy se musí pokácet, aby nedošlo k ohrožení. S tím, že by tady měly zůstat, aby bobr nenarušoval další stromy. Byla by to pro něj potrava, protože je to býložravec,“ informuje Libuše Krupková z magistrátu.

Rybáři i úředníci důkladně prozkoumali terén a shodují se, že se na březích rybníka u karvinského kostela se usadily rovnou dvě bobří rodiny.

Karviná - strom ohlodaný bobrem | Foto: Andrea Čánová

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme