Severokavkazský terorista Umarov je prý mrtvý. Ruské tajné služby to nepotvrdily

Vůdce severokavzkazských povstalců Doku Umarov je prý po smrti. Tvrdí to čečenský předák Ramzan Kadyrov. Podle agentury Interfax řekl, že má o smrti obávaného teroristy nezvratné důkazy. Vyslechl prý rozhovor dvou předních muslimských radikálů, kteří se radili o tom, kdo Umarova nahradí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povstalecký vůdce Doku Umarov  na snímku z videa na stránkách Kavkazcenter

Povstalecký vůdce Doku Umarov na snímku z videa na stránkách Kavkazcenter | Zdroj: ČTK

Kadyrov uvedl, že Umarova téměř na sto procent zabily speciální ruské oddíly při prosincové operaci proti povstalcům.

O jeho smrti se spekuluje už poosmé. Přes tvrzení čečenského prezidenta se zatím zdá, že i tentokrát důkazy chybí.

Tělo známého radikála, který podle některých zpráv v poslední době ztrácel mezi rebely vliv, se ještě nenašlo. Ruské tajné služby navíc zprávu nepotvrdily a nepodařilo se ji ověřit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Radiožurnálu byl komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Podle Kadyrova teď severokavkazští povstalci hledají nového vůdce. Zaměstnává je to prý natolik, že obavy z jejich případných akcí v Soči, kde už brzo začnou olympijské hry, jsou naprosto neopodstatněné.

K teroristickým útokům na dějiště zimních her vyzval právě Umarov.

Loni v létě prohlásil, že čečenský odboj nesmí olympiádu připustit, protože sportovci tam budou „křepčit“ na kostech kavkazských předků, a to se nesmí stát. Výrok Umarov opakoval před několika týdny. Ruské bezpečnostní složky jsou kvůli tomu v pohotovosti.

Doku Umarov, emír Imanátu Kavkaz, je jedním z posledních polních velitelů čečenských separatistů, na špičce tamního odboje proti vlivu Moskvy se pohybuje od roku 2006.

Jan Prokeš, Libor Dvořák, Simona Bartošová, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme