V Ohiu popravili vězně novou směsí farmak. Spory kolem smrtících injekcí sílí

V Ohiu popravili vraha novým smrtícím koktejlem. Dennis McGuire v roce 1989 znásilnil a ubodal těhotnou ženu. Na poslední chvíli se snažil zabránit trestu smrti tvrzením, že by mohl nepřiměřeně trpět. Svědci pak potvrdili obavy kritiků, že tento nový způsob může trvat déle a být nepřiměřeně krutý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jehla, injekční stříkačka (ilustrační foto)

Jehla, injekční stříkačka (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Celá poprava trvala 15 minut a šlo tak o nejdelší popravu od znovuzavedení trestu smrti v Ohiu v roce 1999. Podle svědků odsouzený lapal po dechu, sípal a chrčel.

Při použití předešlých typů smrtících koktejlů byly popravy obvykle kratší a umírající při nich nevydávali takové zvuky.

Před popravou se právníci odsouzeného snažili soud přesvědčit, že nedostatek kyslíku by mohl způsobit paniku a šlo by tak o extrémně krutý způsob popravy. To americká ústava zakazuje.

Dennis McGuire dostal ve smrtící injekci kombinaci léku proti bolesti hydromorfonu a midazolamu.

Ale státní prokurátor argumentoval tím, že nikde není napsáno, že poprava bude pohodlná. Nárok na bezbolestnou popravu podle státního zastupitelství ústava nezaručuje. A soud se s tím ztotožnil.

Nedostatek smrtících látek

Americké věznice mají problém s dodávkami léků na popravy. Evropská unie, která je proti trestu smrti, nechce poskytovat chemikálie, které jsou při nich využívány. Už asi tři roky na řadu léků platí zákaz vývozu do zemí, kde by mohly být zneužity.

Například dánská firma vyrábějící pentobarbital zjistila, že se s jejich výrobkem popravuje, tak úplně přerušila obchodní styky s některými americkými státy.

Ale nejde jen o evropské výrobce. I ve Spojených státech se farmaceutické společnosti brání. Léky mají sloužit k uzdravování lidí. A pro farmaceutické společnosti je velmi špatná reklama, že jejich produkt při předávkování zabíjí.

A z toho důvodu například jediná americká společnost vyrábějící thiopental sodný ho odmítla dodávat pro účely poprav.

Ondřej Bouda, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme