Motoristé jezdící na zemní plyn budou mít víc míst, kde natankovat

V Moravskoslezském kraji, ale i třeba u odpočívadla Devět křížů na dálnici D1, se mají už letos objevit nové plnicí stanice na stlačený zemní plyn (CNG). Slíbila je vybudovat společnost Vítkovice. Moravskoslezský kraj také chce, aby tuto ekologickou technologii více využívali autobusoví dopravci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová plnící stanice na plyn.

Nová plnící stanice na plyn. | Foto: Tomáš Adamec

Většímu rozšíření vozidel poháněných zemním plynem brání chabá síť plnicích stanic. Holding Vítkovice to chce změnit, do jejich rozšíření proto letos investuje stovky milionů korun.

„Rozhodli jsme se, že nebudeme prodávat jenom technologie, ale že chceme provozovat i plnicí stanice, do konce letošního roku jich plánujeme mít asi třicet,“ říká šéf firmy Jan Světlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nové stanice na zemní plyn

Už tento měsíc společnost otevřela novou plnicí stanici v Ostravě. Další budou následovat například v Opavě, na Třinecku nebo u odpočívadla Devět křížů na dálnici D1.

„Vzhledem k tomu, že stanice budeme stavět na frekventovaných tazích, půjde o velký příspěvek k tomu, jakým způsobem vnímá CNG veřejnost,“ dodává Světlík.

Auta poháněná zemním plynem si u motoristů pomalu nacházejí oblibu. Potvrzuje to ředitel společnosti Vítkovice doprava Zdeněk Trejbal.

„V republice už jezdí přes šest tisíc vozidel na CNG, v Moravskoslezském kraji se pohybujeme kolem šesti set aut a jejich nárůst je ročně o 20 až 25 procent,“ tvrdí Trejbal.

Podpořit větší využívání stlačeného zemního plynu chce také Moravskoslezský kraj. Podle hejtmana Miroslava Nováka z ČSSD k tomu využije tendry na zajištění regionální autobusové dopravy.

„Při jejich vypisování chceme jako jednu z podmínek dát určité procento vozového parku na alternativní pohon, to znamená buď stlačený zemní plyn, nebo elektrobusy,“ slibuje hejtman.

S autobusy na CNG už počítá například Dopravní podnik Ostrava. S pomocí dotace pořídí stovku vozů s tímto pohonem.

Iva Havlíčková, Martin Brychta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme