Nadaných dětí přibývá, do školy mohou už v pěti letech

Do školních lavic vloni zasedlo přes 770 malých géniů. K zápisu mnozí z nich přišli třeba i krátce před pátými narozeninami a dovednostmi už se rovnali školákům. Počet takových dětí a ambiciozních rodičů pomalu stoupá, pořád jde ale o výjimky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První školní den

První školní den | Foto: Jitka Welzlová

Od roku 2010 je možné, aby mimořádné nadané děti nastoupily do školy už před šestým rokem. Například Dan byl u zápisu, když mu bylo skoro pět let. V té době už uměl číst, psát i počítat. Rodiče pro něj proto vybrali školu, která se mimořádně nadaným dětem věnuje.

„Když měl čtyři roky, tak tu byl a dělal testy. Padly názory, že by mohl nastoupit už ve čtyřech letech, což by pro něj byl ze sociálního hlediska velký handicap,“ uvědomuje si Danova maminka.

Přehrát

00:00 / 00:00

S nadanými dětmi, jejich rodiči a zástupci škol mluvila Klára Bílá

Jiný postup rodiče zvolili u Jarušky. Přeskakovala ročníky. Nyní jí je šest let a plní individuální plán pro pátou třídu „Nejvíc mě baví matika, protože je lehká a teďka máme desetinná čísla,“ chlubí se šestiletá páťačka.

Stále jde ale o výjimky, i když pětiletých dětí chodí k zápisu víc. V loňském roce jich podle statistik ministerstva školství bylo přes 900, školy ale nevzaly všechny a do prvních tříd jich nastoupilo přes 700.

Některé podle učitelky Evy Alblové z pražské Základní školy Londýnská nejsou na školu připravené.

„Dost často mají rodiče ambice, aby jejich dítě do školy nastoupilo, ale často to jsou děti, které ještě nejsou úplně zralé a rok ve školce by jim prospěl,“ říká Eva Alblová.

Nástup pětiletých dětí, které až během ledna až června oslaví šesté narozeniny, je možný pátým rokem. „Přichází to ve větší povědomí. Když to bylo zavedeno, bylo to nula dětí, teď to postupně narůstá,“ všiml si ředitel Základní školy Londýnská Martin Ševčík.

Začínají zápisy dětí do prvních tříd. Co by měl předškolák umět, napoví ministerské desatero

Číst článek

Podle psycholožky Jany Vokurkové by se mimořádně nadané děti měly ve školních lavicích v pěti letech objevit opravdu jen minimálně.

„Pokud to tomu dítěti má pomoct, tak je to dobré a není vhodné, aby rodiče narazili na nějakou legislativní překážku. Ale rozhodně není nutné, aby děti nastupovaly plošně v pěti letech do školy jenom proto, že jsou mimořádně nadané,“ říká psycholožka.

Pokud rodiče chtějí, aby jejich dítě nastoupilo do školy před šestými narozeninami, musí mít doporučení pedagogicko-psychologické poradny.

Klára Bílá, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme