Českobudějovická nemocnice oslaví v březnu sté narozeniny

Už v březnu letošního roku oslaví českobudějovická nemocnice sté narozeniny. Dějiny zdravotní péče ve městě sice sahají do počátku čtrnáctého století, až 5. března 1914 ale byla otevřena nemocnice v ulici Boženy Němcové. Dnes patří se 1600 lůžky mezi největší v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nemocnice v Českých Budějovicích

nemocnice v Českých Budějovicích | Foto: Nemocnice České Budějovice

Oslavy narozenin českobudějovické nemocnice začnou už čtvrtého března.

Na rozdíl mezi zdravotnictvím dnes a dobou, kdy s medicínou před čtyřiceti lety začínal, vzpomíná ředitel nemocnice Břetislav Shon.

„Chceme zrekapitulovat běh nemocnice po stránce stavební, jak se rozvíjela, jak se postupně budovala do této velikosti, trochu zrekapitulovat po stránce medicínské a chceme naznačit i rozvoj po stránce stavební nebo i ekonomické do dalších let. Určitě ne do dalších sta let, něco takového nelze,“ říká ředitel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českobudějovická nemocnice oslaví sté narozeniny. Více reportérka Mária Pfeiferová

„Medicínu lze plánovat na deset dvacet let, protože ty pokroky jsou obrovské. Počet onemocnění se až tak nemění, ale způsoby léčby a především diagnostiky jsou naprosto odlišné,“ dodává Břetislav Shon.

V Nemocnici České Budějovice, která letos oslaví sté narozeniny, je ročně hospitalizováno okolo 54 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 27 tisíc operačních zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů.

Mária Pfeiferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme