Děti tráví stále více času u počítače, přerovští školáci i přes šest hodin denně

Zhruba čtvrtina desetiletých dětí z přerovských základních škol prosedí u počítače celé hodiny. Vyplynulo to z průzkumu, který je součástí programu zaměřeného na prevenci závislosti na počítačích. V letošním roce ho na přerovských základkách spustila tamní pedagogicko-psychologická poradna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dítě u počítače (ilustrační foto)

Dítě u počítače (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Od letošního roku metodička Irena Oršulíková obchází přerovské základní školy. Se čtvrťáky si povídá o tom, jak využívají počítač. Při tom se dozvídá, kolik času u něj desetileté děti prosedí.

„Když jsem zjišťovala, jakou oblast by potřebovali z prevence na prvním stupni, tak vzešel požadavek na počítače,“ vysvětluje Oršulíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek natočila redaktorka Jana Zemková

Důvodem je čas, který děti u počítačů tráví. „Zpětná vazba od učitelů bývá většinou taková, že jsou překvapeni, že je to často několik hodin denně – šest a víc,“ říká metodička.

Nejčastější riziko virtuálního světa, s nímž se školáci setkávají, je podle ní zavirovaný počítač, ale nejen to. „Už zmiňovaly třeba i kyberšikany, které znaly ze zkušeností,“ dodává Oršulíková.

Přístup na internet mají děti čím dál snadnější. To potvrzuje i výchovná poradkyně Marcela Mrázková.

„Po letošních Vánocích alespoň u sebe ve třídě můžu konstatovat, že to pro děti vůbec není těžké – více jak polovina dětí dostala tablety, mobily nebo počítače a tráví na nich tedy velké množství času,“ říká Marcela Mrázková.

Rodičovská kontrola

Na místě je tak rodičovská kontrola. Například Alena Nová, matka dvou dcer ve věku osm a dvanáct let, je nekompromisní – na internet dívky mohou nanejvýš na hodinu denně, a to jen pokud už za sebou mají úkoly a přípravu na vyučování. „Protože kdybych na ně nedohlížela, tak by tam seděly celé odpoledne,“ konstatuje matka.

Hádky o jediný počítač v rodině jsou prý na denním pořádku. „Vidím, že se hádají, tak jim vynadám, že jedna dělá nádobí, druhá vynese koš, anebo se povysává, pouklízí, a nemají šanci,“ popisuje své výchovné metody.

Dcerky zatím zajímají hlavně holčičí hry, rodiče přesto pro jistotu některé stánky zablokovali. „Panenky, zdobení nehtů, dorty, takové ty tvořivé hry. Žádné sprosťárny nebo facebooky, to ne,“ dodává Alena Nová.

I když třeba děti tráví u počítače velký počet hodin, ze slov starších – náctiletých – přerovských školáků vyplývá, že z toho mohou vyrůst. „Dřív, když byl víkend, tak třeba od rána do večera, teďka už hodně málo.“„Půl hodiny až hodinu denně a potom jdu ven, dřív čtyři, pět hodin denně,“ přibližují, jak se doba, kterou tráví u počítače, proměňovala.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme