V Kopřivnici skončila likvidace podzemní skládky kalů, okolí chrání nepropustná zeď

Kopřivnice nechala zakonzervovat podzemní skládku nebezpečného odpadu na okraji města. Sanace kalů obsahujících ropné látky i těžké kovy vyšla na 32 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začátek sanace ropného znečištění v oblasti pardubického Parama

Začátek sanace ropného znečištění v oblasti pardubického Parama | Zdroj: ČTK

Odtěžení téměř deseti tisíc metrů krychlových škodlivin by radnici vyšlo příliš draze, a tak je odborníci obestavěli nepropustnou zdí.

Ještě deset měsíců budou sledovat, jestli jedy neunikají do okolí.

„Budou odebírat vzorky, budou kontrolovat stav hladiny podzemní vody,“ vysvětlila Kateřina Halaštová z odboru rozvoje města kopřivnické radnice.

V 60.-80. letech minulého století prošla Kopřivnice obrovským rozvojem průmyslové výroby, jehož důsledkem byla mimo jiné řada nekoncepčně vytvořených skládek.

Sanace podzemní skládky začala v dubnu loňského roku. V podzemí odborníci našli ropné látky i menší množství těžkých kovů.

„S pomocí pamětníků jsme vytipovali deset starých skládek, které byly podrobně zanalyzovány odborníky na sanační geologii. Jak se naštěstí ukázalo, jedinou vážněji kontaminovanou lokalitou je právě skládka kalů v sousedství Bubla ranče,“ uvedl tehdy vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek.

Kontaminovaná louka sloužila na okraji Kopřivnice jako odkladiště kalů | Foto: Google Maps

Další opatření mají zajistit, aby škodliviny nepronikaly do podzemní vody.

„Byly zbudované venku po toku proudění podzemní vody dva nové vrty, které jsou důkazem toho, že voda neteče dál,“ popsala další postup Halaštová.


Zvětšit mapu

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme