EU zahájila přístupové rozhovory se Srbskem, jednou z podmínek je urovnat vztahy s Kosovem

Do Evropské unie míří další balkánská země. V Bruselu dnes oficiálně začaly přístupové rozhovory se Srbskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srbský premiér Ivica Dačić při vstupním rozhovoru o budoucím členství v EU

Srbský premiér Ivica Dačić při vstupním rozhovoru o budoucím členství v EU | Zdroj: Reuters

„Srbsko vstupuje do nové mezinárodněpolitické éry. Přístupová jednání s Evropskou unií bude doprovázet prosazování řady reforem, prohlubování demokracie, lidských práv a svobody. V souladu s evropskými hodnotami,“ říká srbský premiér Ivica Dačić.

On i jeho vládní kolegové věří, že přístupové rozhovory poběží hladce.

Bělehrad musel v posledních měsících splnit tvrdé podmínky, které se týkaly vztahu s Kosovem.

„Ze strany Evropské unie, ale i některých vlivných členů jako Německa a Británie, se stále akcentuje, že Srbsko musí úplně normalizovat vztahy s Kosovem. Mnoho se toho udělalo, především na technické úrovni. Kosovské téma se vyjednáváními bude celou dobu dostatečně vléci, i když Kosovo nebude přímým účastníkem vstupních rozhovorů,“ říká specialista na Balkán a redaktor Českého rozhlasu Martin Ježek.

Jednat se bude také o soudnictví, vládě, právu, boji proti korupci nebo finančním dohledu. Probírat se budou i lehčí kapitoly o školství a vzdělávání.

Integrace má podle průzkumu srbské veřejnosti z posledních týdnů podporu 54 procent dotázaných. Naopak průzkumy v Německu ukazují, že lidé jsou proti dalšímu rozšiřování EU.

Srbsko by se rádo stalo členem EU v roce 2020. Požadavky Evropy vůči kandidátským zemím jsou ale čím dál detailnější a striktnější.

Evropská unie - rozšiřování | Foto: ČTK

Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme