Největší zlaťák je k vidění ve Vídni. Váží tunu a má cenu stovek milionů

Největší zlatou minci na světě mohou zájemci ode dneška vidět ve Vídni. Vystavuje ji tamní umělecko-historické muzeum. Nominální hodnota ohromného zlaťáku o váze jedné tuny je jeden milion australských dolarů (asi 18 milionů korun), její faktická hodnota se však pohybuje v řádu desítek milionů dolarů, tedy stovek milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší zlatá mince

Největší zlatá mince | Foto: Australská státní mincovna Perth Mint

Zlaťák vyrazila mincovna v australském Perthu v roce 2011.

Mince má v průměru 80 centimetrů a její tloušťka dosahuje 12 centimetrů. Na jedné straně je vyražen australský symbol – rudý klokan, na straně druhé je australská panovnice Alžběta II.

Právě kvůli návštěvě Jejího veličenstva australští zlatníci minci vyrobili.

Vídeňské muzeum zlaťák vystavuje v rámci výročí série australských zlatých mincí nazvaných Gold Nugget. Mincovna v Perthu už je vyrábí dvacet let a při příležitosti tohoto jubilea chce veřejnosti ukázat své největší dílo. To bude počínaje dneškem k vidění pouze pět dní.

Australský Perth drží dlouhodobě rekord ve výrobě největších mincí světa. Jen v roce 2007 ho na chvíli předběhli kanadští zlatníci, když vyrobili stokilogramovou minci nazvanou javorový list. Tu mohli vidět v roce 2009 také lidé v Praze.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme