České tramvaje budou jezdit v Maďarsku. Plzeňský výrobce má zajištěnou práci na několik let

Nejnovější typ tramvají z plzeňského podniku Škoda Transportation prošel náročným testováním a první z nich brázdí koleje severomaďarského města Miskolc. Tramvaje jsou vyrobené podle požadavku města. Celkem z Plzně dorazí 31 souprav.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tramvaj z dílny Škoda Transportation

Tramvaj z dílny Škoda Transportation | Foto: Škoda Transportation

K první speciální soupravě, vyrobené přesně podle požadavku maďarského města a jeho technických dopravních podmínek, záhy přibude další, která už je také připravená vyjet s cestujícími.

Oba dva prototypy postavili ve Škodovce už loni a v prosinci získali typové povolení drážního úřadu a povolení k provozu. Postupně z Plzně dorazí 31 souprav.

Tramvaj je klimatizovaná, vejde se do ní více než 300 cestujících, je obousměrná, pětičlánková se třemi pevnými podvozky, z nichž dva krajní jsou hnané a prostřední běžný. Jde o zatím nejširší vůz vyrobený ve Škodovce.

Obyvatelé Miskolce si prý vybrali i to, jakou má mít tramvaj barvu. Ta jejich má moderní design s ekologickým motivem zelených květin na bílém podkladu.

31 nízkopodlažních tramvají vyjde na dvě miliardy korun. Součástí kontraktu je i opce na desetiletý komplexní servis za téměř 200 milionů korun. To znamená, že Plzeňská strojírna má zajištěno dostatek práce i do budoucna.

Plzeňský podnik porazil v soutěži o zakázku italského výrobce AnsaldoBreda, španělský CAF, rumunský Astra Vagoane a polský Solaris.

Jen do Maďarska už plzeňská firma dodala elektrovýzbroj pro metro v Budapešti, trolejbusy pro Debrecín, Budapešť a Szeged. Celkem za 3,5 miliardy korun. A pokud jde o tramvaje, pro ty má Škoda Transportation na letošní rok už uzavřené smlouvy do různých zemí, celkem jich letos vyrobí 115.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme