Úroda jihomoravských zemědělců je v ohrožení, chybí vláha i sníh

Zemědělci na jihu Moravy se obávají o úrodu. Nezvykle teplá zima jim začíná dělat potíže. Rostlinám chybí vláha, sníh ale zatím stále nepřichází.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zasněžené pole

Zasněžené pole | Foto: Tereza Jelínková

„Pokud dojde k velkým výkyvům teplot, může to způsobit problémy na porostech obilovin i řepky, takže to vidím jako velké nebezpečí,“ neskrývá obavy z případného rychlého ochlazení agronom zemědělského družstva Velké Pavlovice Miroslav Kadlec.

Silný mráz by podle něj mohl rostliny poškodit, voda v tkáních by se změnila v led, rostlina by popraskala a rychle uhynula. Navíc na polích chybí i sníh, který by stébla mohl chránit.

„Když si porovnáme letošek s loňským rokem, kdy byly velké sněhové srážky, letos nenapadlo nic. Deště jsou tady jen drobné. Je otázka, zda to zima dožene, jestli rok nebude podobný tomu před třemi lety, kdy byla potom katastrofická sucha,“ dodává Kadlec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se zemědělci na jižní Moravě natáčela o vlivu teplého zimního počasí na úrodu Štěpánka Kadlečková

Podle ředitele břeclavské agrární komory Ladislava Sečkáře čeká zemědělce v regionu i letos velmi suchý rok. „Zimní vláha zatím nebyla a je otázka, jestli bude, ale v žádném případě jí už nebude tolik, kolik by jí bylo při plném stavu sněhu. Takže očekáváme problémy, zásoby vody v zemi také nejsou, takže asi bude problém na jaře.“

Teplá zima ale prospívá škůdcům a také plevelu. I proto budou muset zemědělci na jaře sáhnout hlouběji do kapsy. „Tyto škůdce mráz ničí, k čemuž letos nedošlo, což samozřejmě zase prodražuje výrobu, pokud vůbec bude invaze taková, že půjde zastavit. U některých škůdců s tím budou problémy v průběhu celé vegetace,“ přibližuje Sečkář.

Meteorologové předpovídají na závěr týdne ochlazení a teploty kolem nuly. Jak konkrétně se počasí dalších dnů projeví na polích, zemědělci zatím nechtějí ani odhadovat.

Simona Bartošová, Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme