Česko bude mít v Soči zvláštní konzulát, fungovat bude nepřetržitě

V době olympijských her bude v ruském Soči nepřetržitě fungovat zvláštní český konzulát. Ministerstvo zahraničí proto doporučuje nosit při sobě telefonní číslo a v případě problémů volat. Zároveň upozorňuje, že bude fungovat tak jako běžný konzulát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvláštní konzulát bude v Soči fungovat nepřetržitě

Zvláštní konzulát bude v Soči fungovat nepřetržitě | Zdroj: Reuters

Zvláštní konzulát v Soči určitě nebude poskytovat finanční hotovost, zajišťovat vstupenky nebo za turisty cokoli platit.

Naopak pomůže při vyřizování nových dokladů v případě ztráty nebo odcizení, kontaktuje příbuzné při nějaké nečekané události a v nejhorším případě pomůže s repatriací ostatků. Dohlédne i na případné legální potíže.

Zvýšenou pozornost by měli návštěvníci olympiády věnovat bezpečnosti, a to nejen na sportovištích, ale i v restauracích a nočních podnicích. „Máme zkušenosti, že jednak jsou kapesní krádeže, občas dojde i k omámení a následnému okradení,“ upozorňuje vrchní ředitelka sekce právní a konzulární ministerstva zahraničí Jana Reinišová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Užitečné tipy shrnuje redaktor Ondřej Bouda

Lidé by podle ministerstva raději neměli nosit všechnu hotovost u sebe, kvůli případným zlodějům. V dějišti her se bude platit pouze kartou Visa, jiné karty nebudou akceptovány.

Ministerstvo doporučuje trpělivost na všech kontrolních stanovištích a při jednání s policií. Kvůli přísným opatřením se návštěvníkům může stát, že je policie zadrží kvůli podání vysvětlení. Lidé by se hlavně neměli hádat a vyvolávat konflikty.

Na sportoviště nebude možné nosit zbraně a hořlaviny. Seznam zakázaných předmětů je ale mnohem delší. Nepovolují se ani vlajky nebo transparenty větší než 2x1 metr.

Telefonní číslo na konzulát ČR v Soči:
+7 916 640 20 36

„Tekutiny ve větším balení než 33 centilitrů, alkoholické nápoje, skleněné nádoby a lahve. Nelze s sebou také mít více léků než jenom to, co člověk nezbytně potřebuje. To znamená jedno balení, tři druhy a další limit je 100 mililitrů. Nelze s sebou nosit velké tašky nebo kufry,“ vypočítává Reinišová.

I ruské aerolinky zpřísňují bezpečnostní opatření. Ministerstvo proto doporučuje lidem, kteří u sebe musí mít nějaké léky, aby si raději sehnali potvrzení od lékaře. Jinak by se mohlo stát, že nebudou vpuštěni nejen na sportoviště, ale ani do letadla.

Kontakty na zvláštní konzulát, stejně jako další doporučení a případná varování před teroristickými útoky jsou na stránkách ministerstva zahraničí. Aktuální informace se zveřejňují i na stránkách Českého olympijského výboru nebo oficiálních stránkách olympiády v Soči.

Ondřej Bouda, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme