Domů bez číselného označení v Plzni přibývá, komplikují tak práci záchranářům

V Plzni přibývá budov, kterým chybí příslušné číselné označení. To způsobuje problémy s orientací nejen lidem, ale také třeba záchranářům nebo hasičům. Povinnost označit budovu přitom ukládá vlastníkovi zákon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Označení domu, číslo popisné (ilustrační foto)

Označení domu, číslo popisné (ilustrační foto) | Foto: Wikimedia Commons

Klatovská třída je jednou z hlavních ulic v Plzni. Nedaleko křižovatky s Dobrovského ulicí září dům novou žlutou fasádou, bez popisného čísla. O kousek dál totéž.

„Pokud vlastník domu opravuje objekt a sundá z něj číslo popisné a číslo orientační, tak samozřejmě má povinnost vrátit ho na místo v souladu s platnou legislativou. A pokud má číslo poškozené, je jeho povinností si číslo nechat vyrobit na vlastní náklady a budovu označit,“ připomíná vedoucí správního oddělení úřadu městského obvodu Plzeň 3 Václav Lang.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace o označování budov zjišťovala v Plzni Monika Zettlová

Označení podle něj nechybí jen na opravených budovách, ale také u některých novostaveb, například v průmyslových zónách. Vlastník přitom musí v Plzni budovu označit kromě čísla popisného také číslem orientačním.

„Město Plzeň vydalo i manuál k tomu, jak má být číslo vyrobeno, v jaké velikosti a v jakém barevném provedení. Tabulky by měly být umístěny tak, že číslo popisné se umísťuje vždy nahoru, číslo orientační pod něj, a měly by být umístěny hlavně na viditelném místě,“ upřesňuje Václav Lang.

Pokud není označení budovy vidět nebo chybí úplně, komplikuje to situaci především složkám integrovaného záchranného systému.

„První komplikace může nastat už v případě, kdy volající není schopen operátorovi při hlášení na tísňovou linku nahlásit, kde se nachází, nebo co nejblíže popsat místo tak, aby se záchranná služba co nejrychleji dostala k člověku v ohrožení života,“ upozorňuje na jeden z problémů mluvčí krajské zdravotnické záchranné služby Lenka Ptáčková.

Přestože řidiči sanitek využívají GPS navigaci, i tak mohou nastat při výjezdu komplikace. „Pokud člověk udá adresu, tak navigace nás dovede přímo před dům, ale pokud je to třeba panelákové sídliště, je tam v řadě víc vchodů, tak tam záchranář hledá správný vchod a ztrácí drahocenné minuty,“ dodává mluvčí.

Za chybějící číslo hrozí pokuta

Označení budov kontroluje městská policie. A pokud vlastník budovy nezjedná nápravu, hrozí mu v přestupkovém řízení i pokuta. Podle Václava Langa se ale úředníci snaží problém nejčastěji vyřešit domluvou.

„I nás úřad má dva kontrolní pracovníky, kteří v případě, že zjistí nějaké závady, na ně upozorní. S jednotlivými vlastníky budov je jednáno a většinou na naše upozornění je věc uvedena do stavu, který vyžaduje legislativa,“ popisuje Lang.

O přidělení čísla budovy rozhoduje Odbor stavebně správní Magistrátu města Plzně, kam by se také v případě nejasností měl vlastník nemovitosti obrátit.

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme