Ministerští kandidáti se připravují na pohovor u prezidenta, někteří donesou na Hrad dárek

Kandidáti na ministry se připravují na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Kolečko hradních setkání začíná už zítra. Někteří pro prezidenta chystají dárky, jiní doklady o svém vzdělání a další přemýšlejí o problémech resortu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman informoval, že Bohuslava Sobotku jmenuje premiérem 17. ledna

Prezident Miloš Zeman informoval, že Bohuslava Sobotku jmenuje premiérem 17. ledna | Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman si chce se všemi, ještě než je jmenuje, promluvit. Jako první přijde zítra v poledne budoucí ministr financí Andrej Babiš (ANO). Další kandidáti ho budou následovat, a to včetně těch, u kterých trvají výhrady prezidenta.

Například u kandidáta na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) prezident zpochybňuje moc rychlé studium na plzeňské právnické fakultě. Chovanec proto zítra v půl třetí odpoledne zamíří na Hrad s doklady o svém vzdělání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kandidáti na ministry v nové vládě se připravují na setkání s prezidentem. Miloš Zeman se jich bude ptát nejen na jejich případné kroky v čele rezortů. Víc k tématu v příspěvku reportérky Lenky Jansové

„Jsem připraven odpovědět panu prezidentovi na všechny otázky. Budu s sebou brát všechny dokumenty, které to studium provázely. To znamená jak ty dva roky celoživotního vzdělávání, tak následně těch devět měsíců, tedy celý školní rok bakalářského studia,“ řekl Chovanec.

Kandidátovi na ministra průmyslu a obchodu Janu Mládkovi (ČSSD) prezident Miloš Zeman zase nepřímo vyčetl, že nemá bezpečnostní prověrku.

Jan Mládek Radiožurnálu řekl, že mu to připadá nespravedlivé. A to hlavně ve srovnání s tím, že u všech ministrů nebude prezident vyžadovat čisté lustrační osvědčení. Tím poukazuje na kandidáta do čela resortu financí Andreje Babiše.

Mládek také zopakoval, že prověrku nemá, protože ji v minulosti nepotřeboval. Prezident mu ale vyčítal fakt, že ji nedostal, když o ni sám žádal. Mládek přesto dodal, že se vědomě nikdy nestýkal s agenty žádných tajných služeb. I takové spekulace se v minulosti objevily.

Kandidáta na ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) vzal prezident podle všeho na milost. Nazval ho ale popletou.

Miloš Zeman mu tak chtěl vrátit, že Marian Jurečka upozorňoval na prezidentovu zálibu v pití alkoholu. Kandidát na ministra zemědělství na zítra na půl pátou odpoledne chystá pro prezidenta dárek.

„Vezmu asi nějaký dar, který by měl reprezentovat produkty domácího zemědělství. Budou to nealkoholické produkty,“ dodal s úsměvem Jurečka.

O svém jmenování nepochybuje Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se uchází o křeslo šéfa diplomacie. Stejně tak adept na ministra obrany Martin Stropnický (ANO) považuje výhrady prezidenta za pouhé popichování.

Lenka Jansová, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme