Žokej Faltejsek se prosazuje v zahraničí a doufá v další triumf ve Velké pardubické

Výjimečnou sezonu má za sebou dostihový žokej Jan Faltejsek. Nejen, že obhájil vítězství ve Velké Pardubické s klisnou Orphé des Blins, ale prosadil se i na klasických závodištích v západní Evropě. Ve Francii, kde strávil téměř celý rok, se dokonce dostal mezi elitní desítku tamních překážkových žokejů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězný Jan Faltejsek s klisnou Orphee des Blins vyzráli na 122. Velké pardubické na všechny překážky i soupeře

Vítězný Jan Faltejsek s klisnou Orphee des Blins vyzráli na 122. Velké pardubické na všechny překážky i soupeře | Zdroj: ČTK

„Jezdím pro nejlepšího francouzského trenéra Guillaume Macaireho, který se dlouho dobu specializuje na překážkové koně. Za rok mu stájí projde dvě stě třicet koní a já mám štěstí, že některé koně dostávám,“ těší Faltejska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Žokej Faltejsek se prosazuje v zahraničí

Ten v uplynulé sezoně vyhrál na francouzských hipodromech sedmatřicet dostihů a v tamním překážkovém šampionátu skončil osmý. Velký vzestup třicetiletého žokeje ale pro odborníky není velkým překvapením, protože už má za sebou i několik sezon v kolébce dostihů v Anglii.

Širší veřejnost si ho všimla po dvou titulech z Velké pardubické a začíná se o něm mluvit jako o možném nástupci legendárního Josefa Váni.

„Trochu se tomu směju, protože to, co se povedlo panu Váňovi, je nepřekonatelné,“ tvrdí Faltejsek, podle kterého patří mezi další nadějné žokeje i dvojnásobný vítěz Velké pardubické Josef Bartoš nebo Josef Váňa mladší.

Do rekordních osmi vítězství Josefa Váni staršího má sice ještě daleko, ale v říjnu by se do historických tabulek Velké pardubické zapsat mohl. Orphée des Blins se totiž může stát první klisnou v historii, která vyhraje slavný závod třikrát v řadě. A v jejím sedle by měl opět sedět Faltjsek.

„Vítězný tým není nikdy dobré bořit. Jde o to, abychom byli já i kobyla zdraví. Když to všechno dobře dopadne, tak se budeme chtít sezonou propracovat k vrcholu a zkusit vítězství obhájit,“ věří Faltejskek.

A i když se domů do Čech během roku podívá jen výjimečně, pokud bude klisna Orphée des Blins na jaře nebo v létě startovat, Faltejsek podle svých slov rád z Francie přijede, aby se posadil do jejího sedla.

Jakub Marek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme