Do Španělska vloni přijelo 60 milionů turistů, nejvíce v historii

Nejvíce turistů loni mířilo do Spojených států amerických. Vyplývá to z údajů Světové organizace cestovního ruchu. Na dalších místech jsou Francie a Španělsko. A právě tuto zemi loni navštívilo nejvíc turistů v její historii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mallorca

Mallorca | Foto: Iva Both

Španělsko v roce 2013 navštívilo asi 60 milionů turistů. V porovnání s předešlým rokem je to nárůst o téměř šest procent. Příjemné podnebí, pláže, gastronomie i kultura jsou lákadlem pro miliony lidí hlavně z jiných evropských zemí. Nejvíce tam jezdí Britové, Němci a Francouzi.

Obrovský zájem o Španělsko jako turistickou destinaci však mají čím dál více také Číňané. Ty v zemi navíc – stejně jako ruští turisté – během své dovolené nejvíc utrácejí. Ostatně v žebříčku zemí podle příjmů z turistiky je Španělsko za minulý rok dokonce na druhém místě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O turistické oblibě Španělska mluvila na Radiožurnálu spolupracovnice Českého rozhlasu Ĺubica Zlochová

Cestovní ruch je spolehlivým motorem španělské ekonomiky, produkuje 10 procent HDP a sezonně také dokáže redukovat jinak katastrofálně vysokou nezaměstnanost.

Premiér Mariano Rajoy dává nynější nárůst turistiky do souvislosti s tím, že se Španělsko ekonomicky vzmáhá. Spíše to ale platí pro země, z nichž pocházejí přijíždějící turisté.

Nejoblíbenější destinací Čechů jsou ve Španělsku Kanárské ostrovy. Ty mají rádi i ostatní turisté, nejčastěji míří také na Baleárské ostrovy jako Mallorka či Ibiza. Oblíbené je i Katalánsko, především Barcelona, pobřeží Costa Brava či Andalusie.

Paradoxně jediným místem v rámci Španělska, kde vloni turistický ruch poklesl, je hlavní město Madrid.

Ľubica Zlochová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme