Zeman zahajuje sérii schůzek s kandidáty na ministry. Sejít se chce se všemi

Kandidáti na ministry se chystají na Hrad. Prezident Miloš Zeman dnes začíná kolečko schůzek. V jeho průběhu si promluví se všemi zvažovanými členy Sobotkovy vlády. Až na základě osobního pohovoru je prý jmenuje. Jako první dorazí v poledne nominovaný ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Přes den přijdou i další kandidáti, ke kterým má prezident stále výhrady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman by mohl jmenovat Bohuslava Sobotku premiérem příští pondělí

Prezident Miloš Zeman by mohl jmenovat Bohuslava Sobotku premiérem příští pondělí | Zdroj: Reuters

Třeba na kandidátovi na ministra vnitra Milanu Chovancovi z ČSSD se prezidentovi nelíbilo moc rychlé studium na plzeňské právnické fakultě. Milan Chovanec proto v půl třetí odpoledne zamíří na Hrad s doklady o svém vzdělání.

„Jsem připraven odpovědět panu prezidentovi na veškeré otázky. Budu s sebou brát dokumenty, které to studium provázely. To znamená jak ty dva roky celoživotního vzdělávání, tak následně těch devět měsíců, tedy celý školní rok bakalářského studia,“ řekl Chovanec.

O uchazeči na ministra zemědělství, dvaatřicetiletém Marianu Jurečkovi z KDU-ČSL zase prezident řekl, že je popleta. Marian Jurečka mu to prý nebude vyvracet, ale přinese hlavě státu dárek.

Slovenský prezident má při jmenování ministrů jen malý manévrovací prostor a to i přesto, že hlavu státu Slováci vybírají v přímé volbě. Ústavní text v pasáži o vládě slovenskému prezidentovi přikazuje, že má jmenovat nebo odvolat ministry, které mu navrhne premiér. V Polsku prezidentem jmenovaný premiér sestaví vládu a představí ji prezidentovi. Ten vládu potvrdí a pak ji jmenuje. Jednotlivá jména ministrů ale prezident s premiérem předem neprobírá.

„Vezmu asi nějaký dar, který by měl reprezentovat produkty domácího zemědělství. Budou to nealkoholické produkty,“ dodal s úsměvem Jurečka.

Na Hrad směřuje i Martin Stropnický z hnutí ANO, jemuž prezident vyčítal malou odbornost. Dokonce o něm řekl, že by to mohla být druhá Karolína Peake v rezortu.

„Opravdu mám za sebou nějakou profesní dráhu, která si myslím, že mě legitimizuje. A to, že o tom nevím nic nebo nějak zanedbatelně málo, tak tomu není a já věřím, že bude příležitost, abych ho přesvědčil o tom, že o tom vím,“ poznamenal před setkáním s hlavou státu Stropnický.

Prezident přijme také předsedu KDU-ČSL a kandidáta na ministra bez portfeje pro vědu a inovace Pavla Bělobrádka, Svatopluka Němečka z ČSSD, který by měl vést zdravotnictví, a navečer Antonína Prachaře, kandidáta hnutí ANO na dopravu.

Kandidáti na ministry | Foto: Český rozhlas

Petr Vavrouška, Vojtěch Berger, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme