Koalice se ve sněmovně znovu pokusí projednat novelu služebního zákona

Poslanci se po přerušení mimořádné schůze, o které se včera a dnes dopoledne postarala pravicová opozice, vrátili k projednávání návrhů zákonů o NKÚ. Posledním bodem jejich dnešního programu pak má být služební zákon. Jeho schválení v prvním čtení je jednou z podmínek prezidenta Miloše Zemana pro jmenování vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek  na mimořádné schůzi sněmovny, která začala včera

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na mimořádné schůzi sněmovny, která začala včera | Zdroj: ČTK

Včera jednání sněmovny zablokovala TOP 09, když si vzala pauzu na jednání svého klubu. Její zákonodárci spolu se zástupci ODS jsou i dnes připravení pokračovat, jak říkají, v práci opozice.

„Kromě toho, že budeme přinášet vlastní nápady a návrhy, tak budeme vylepšovat ty vlády, případně upozorňovat na chyby a rizika,“ popsal šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání sněmovny o služebním zákoně sleduje parlamentní zpravodajka Věra Masopustová

Obě opoziční strany nechtějí podpořit novelu služebního zákona ze dvou důvodů - sněmovna podle nich až příliš ochotně vyhověla podmínce prezidenta Zemana, že vládu schválí, až projde služební zákon prvním čtením. Podle nich je tato podmínka bez právního podkladu.

Svérázně to popsal poslanec TOP 09 Daniel Korte: „Je to zhruba tak, jako kdyby si pan prezident vymínil, že pan premiér mu musí přinést návrh na ministry v puse, musí běžet po všech čtyřech a vrtět ocasem.“

Lustrační osvědčení nepotřebuji, zopakoval před schůzkou se Zemanem Babiš

Číst článek

Druhá výhrada se týká toho, že podmínku Miloš Zeman podle ODS a TOP 09 stanovil, aby se mohl šéf hnutí ANO Andrej Babiš stát ministrem financí, protože služební zákon už lustrační osvědčení pro ministry neřeší. Tento argument ale koalice nebere.

Podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka to jsou nesmysly a lži: „Pokud se služební zákon schválí, tak předpokládáme, že začne platit od ledna 2015, a lustrační zákon funguje, nikdo ho neruší. Takže tato spojitost s lustračním zákonem je pouze účelová fabulace a je to prostě lhaní voličům v přímém přenosu.“

Včera TOP 09 přerušila schůzi sněmovny pauzou na jednání svého poslaneckého klubu. Dnes zřejmě bude ve své zdržovací taktice pokračovat. Chce totiž dosáhnout toho, aby se novela služebního zákona projednávala až na řádné schůzi, která bude na začátku února.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme