Lustrační osvědčení nepotřebuji, zopakoval před schůzkou se Zemanem Babiš

Prezident Miloš Zeman začíná sérii rozhovorů s kandidáty na členy budoucí vlády. Jako první zamíří v poledne na Hrad předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který by měl v koaličním kabinetu s KDU-ČSL a ČSSD vést ministerstvo financí. Jeho jmenování podmínil prezident tím, že poslanci musejí v prvním čtení schválit návrh služebního zákona. Podle Zemana to vyřeší problém s Babišovým chybějícím lustračním osvědčením. To ale Babiš odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

K projednání novely služebního zákona se poslanci dostanou až dnes. Včera jednání sněmovny zablokovala TOP 09, která má společně s ODS k normě výhrady. Vyčítají vládní koalici, že na Zemanovu podmínku přistoupila proto, aby mohl být Andrej Babiš ministrem, protože služební zákon už lustrační osvědčení pro ministry neřeší.

Andrej Babiš však trvá na tom, že lustrační osvědčení nepotřebuje. „Tento zákon nemá nic společného s lustračním zákonem, nemá na to žádný vliv. Je to divadlo pana Kalouska a ODS, protože já žádné lustrační osvědčení nepotřebuji,“ řekl v Ranním interview Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš byl hostem Ranního interview Radiožurnálu.

Připomněl, že místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v roce 2002, kdy byl členem KDU-ČSL, hlasoval při prvním projednávání služebního zákona pro zrušení této povinnosti. „Pan Kalousek tehdy hlasoval pro to, aby ministr vlády nepotřeboval lustrační osvědčení. Dokonce v rámci opoziční smlouvy hlasoval s ČSSD,“ uvedl.

Miroslav Kalousek řekl, že pro zrušení nutnosti lustračního osvědčení pro ministry tehdy hlasoval a považuje to za chybu. „Na to hlasování si vzpomínám. Probíhala tam tehdy v lidové straně bouřlivá debata a já jsem se podrobil názoru většiny, což mě mrzí. Ne všechna hlasování v minulosti v tričkách jiného politického subjektu bych mohl dneska podepsat,“ poznamenal.

Podle Babiše je prezidentova podmínka jediným důvodem, proč se služební zákon projednává právě teď. „Pan prezident bohužel dal tuto podmínku. Pravděpodobně mu někdo špatně poradil, že služební zákon to řeší. Ale samozřejmě neřeší. To, že se projednává, je termín na základě požadavků pana prezidenta,“ uvedl Babiš.

Služební zákon měla podle něj Česká republika přijmout už dávno. „Protože to chce hlavně Evropská unie. Aby tady byla stabilní veřejná správa. A proti tomu vlastně strany, které tady už dlouho vládnou, vždycky bojovaly,“ dodal.

Babiš upozornil, že hnutí ANO a ČSSD se zatím neshodují v některých bodech návrhu na odměňování úředníků, který má vláda předložit.

„Jsou dva modely. Jeden je francouzský, kde je ministr do počtu, nemá vliv na veřejnou správu. To my nechceme. Potom je německý model, který prosazuje hnutí ANO, kde by měl mít ministr vliv na minimální počty pozic pod ním a měl by ministerstvo řídit,“ přiblížil.

Podle Babiše by koaliční vláda měla vzniknout co nejrychleji. „Vláda, která teď vládne, dělá neuvěřitelné věci, vypisuje tendry na poslední chvíli. Všude se finišuje, aby se nadělaly smlouvy, které my nebudeme moci změnit,“ zdůraznil.

Lenka Jansová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme