Kvůli novému občanskému zákoníku ubylo pitev, předpokládá souhlas nemocného

Čeští patologové varují, že výrazně ubývá pitev. Nový kodex totiž předpokládá souhlas nemocného. Lékaři o něj ale nechtějí žádat dopředu, aby se nevystavili nařčení z neetického jednání. Provádějí se tak jen pitvy dané zákonem. Zemřelých v nemocnicích se pitvá jen desetina oproti předchozímu období.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chirurgické nástroje (ilustrační foto)

Chirurgické nástroje (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Nejvíce se nový zákon dotýká pitev zemřelých ve zdravotnických zařízeních.

„U nich poklesl oproti srovnatelnému období loňského roku zhruba na jednu desetinu,“ vysvětluje Aleš Ryška ze Společnosti českých patologů.

Dříve lékaři pitvali čtvrtinu až třetinu všech zemřelých, nyní jsou to řádově jen jednotlivá procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O legislativních problémech s pitvami hovořil ve vysílání Radiožurnálu Aleš Ryška ze Společnosti českých patologů

„Zhruba u jedné pětiny pitev najdeme něco, co klinik za života zemřelého neočekával. Často se najdou i vedlejší choroby, na které například nebyl čas je diagnostikovat, protože nemocný ležel ve zdravotnickém zařízení příliš krátkou dobu a nebyla provedena všechna vyšetření,“ uvádí Ryška.

Některé choroby mohou mít i genetické pozadí, takže se to může dotýkat i další rodiny. Proto jsou podle Ryšky tyto pitvy velmi důležité.

„Navíc je to zásadní kontrolní mechanismus, který poskytuje ošetřujícímu lékaři zpětnou vazbu, jestli provedl vše, co provésti měl a mohl,“ dodává patolog.

Nedostatek těl je také pro vzdělávací a vědecké účely. Naopak transplantace podle Ryšky ohrožené nejsou, tam stanovuje pitvu jako podmínku operace zákon o zdravotnických službách a transplantačním zákonem.

Nový občanský zákoník

Číst článek

Jako řešení vidí patologové jen změnu zákona. „Asi nejde předpokládat, že každý hospitalizovaný by podepisoval souhlas s pitvou, to bych považoval za velmi neetické,“ vysvětluje Ryška.

„Já jako jediné řešení vidím novelizaci jedné ze dvou právních norem. Buď nového občanského zákoníku nebo zákona o zdravotních službách, kde je vymezeno, v kterých případech lze pitvu provádět,“ dodal odborník.

Česká společnost patologů už podle něj oslovila ministerstvo zdravotnictví a poslance ze zdravotního výboru parlamentu.

Jana Vondráčková, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme