Svět pobouřily fotky umučených syrských vězňů, režim je považuje za podvrh

Účastníky mezinárodní konference o řešení syrské krize ve švýcarském Montreux šokovaly nedávno zveřejněné fotografie umučených syrských vězňů. Teď se vedou spory o pravost fotografií. Zatímco zástupci Bašára Asada je označují za podvrh, syrská opozice je považuje za důkaz, že vládní režim brutálně mučí své odpůrce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatímco ve švýcarském Montreux se jedná, v samotné Sýrii dál probíhají těžké boje

Zatímco ve švýcarském Montreux se jedná, v samotné Sýrii dál probíhají těžké boje | Zdroj: ČTK

Jde o soubor 27 tisíc fotografií, které zachycují mrtvé vězně ze syrských věznic. Většinou jde o muže ve věku 20 až 40 let. Fotografie jsou děsivé a nezadají si se snímky z nacistických koncentračních táborů. Renomovaní odborníci už potvrdili, že nejde o falzifikáty.

Fotografie pořídil muž, který údajně pro Asadův režim pracoval jako fotograf. U vojenské policie měl na starosti dokumentovat zabité vězně. Prý fotografoval až 50 těl denně a před časem dezertoval na Západ. Syrský opoziční aktivista Chalid Bitar tvrdí, že fotografie nejsou nijak překvapivé.

„Víme o tom už hrozně dlouho. Každý Syřan by vám řekl, jak to vypadá v syrských věznicích, a každý, kdo z nich vyšel živý, by mohl vyprávět, co viděl a slyšel. Tohle je přímý důkaz o hladovění, o brutálním bití, škrcení. Všichni to srovnávali s fotkami lidí, kteří přežili holocaust.“

Ve Švýcarsku začala konference o Sýrii. Účastní se jí opozice i Asadův režim

Číst článek

Syrské ministerstvo spravedlnosti ovšem fotografie označuje za podvrh, prý nemají se syrskými věznicemi nic společného. Na snímcích jsou prý i "zahraniční teroristé", kteří přišli o život v bojích proti syrské armádě, nebo lidi umučení "ozbrojenými teroristy", což je vládní termín pro opozici.

"Syrské věznice splňují mezinárodní normy na nejvyšší úrovni, zpráva se snaží podkopat úsilí o obnovu míru v Sýrii," uvádí se dále v dokumentu ministerstva.

Igor Maňour, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme