USA nabízejí pomoc při zajištění bezpečnosti během zimní olympiády v Soči

Pomoc při zajištění bezpečnosti během zimní olympiády v Soči nabídly Rusku i Spojené státy. Dva týdny před začátkem her sílí debata o bezpečnosti během této mamutí sportovní akce. Mezinárodní olympijský výbor i ruští organizátoři tvrdí, že nejnovější pohrůžky na adresu několika olympijských delegací nemají reálný základ. Ruské úřady ale zároveň pátrají po ženě, která by údajně mohla plánovat sebevražedný útok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Soči budou všichni procházet důkladnými kontrolami

V Soči budou všichni procházet důkladnými kontrolami | Zdroj: Reuters

Washington nabízí plnou asistenci, tak to alespoň řekl americký prezident Barack Obama během úterního telefonického rozhovoru se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Mnoho detailů na veřejnost americká vláda nepouští.

Je ale známo, že v pohotovosti budou dvě americké válečné lodě, které se plaví v Černém moři, na jehož pobřeží Soči leží. Washington také nabídl Rusku sofistikované technologie a zařízení, která by měla být schopna odhalit případné nastražené nálože či výbušniny. Právě o tomto druhu pomoci diskutovali zástupci americké armády s ruskými protějšky v Bruselu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nabídce USA pomoci Rusku se zajištěním bezpečnosti ZOH v Soči informovala zahraniční zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Pentagon zdůrazňuje, že žádné rozhodnutí ještě nepadlo, ale ví se, že jde o hi-tech detekční přístroje, které americká armáda vyvinula pro potřeby vojáků v Afghánistánu a Iráku, kde čelili permanentí hrozbě v podobě nastražených náloží.

Americké úřady toho o detailech případné evakuace v okamžiku skutečné bezpečnostní hrozby příliš nesdělují. Jasné je, že by do ní byly zapojeny letecké i námořní síly včetně oněch dvou lodí.

Zástupci Pentagonu však sami připouštějí, že všechny plány mají jeden poměrně velký háček. Jakákoli větší operace by zřejmě narazila na tradiční neochotu Ruska vpustit na své území ozbrojené síly, a to se speciálně týká americké armády.

Americká oficiální místa oceňují, jak velkou bezpečnostní operaci Rusko v souvislosti s olympiádou organizuje. V regionu celého Krasnodarského kraje, kde Soči leží, panují bezprecedentní opatření. Bezpečnost tam hlídá na 30 tisíc příslušníků jednotek ruského ministerstva vnitra.

Experti: Útok by zřejmě přišel mimo Soči

Zároveň ale americké úřady berou zjevně velice vážně možná rizika. Kavkaz je dlouhodobě nestabilní region, což všichni vědí. Americké ministerstvo zahraničí varovalo své občany, potenciální návštěvníky olympijských her, aby se měli na pozoru ve světle hrozby teroristického útoku.

I zmíněná nejnovější nabídka pomoci ze strany USA přišla poté, co se v Rusku objevilo video, kde dva muži vyzbrojení výbušninami varují prezidenta Putina před jakýmsi dárkem, který ho čeká v Soči.

Avšak i američtí bezpečnostní experti, kteří jsou detailně obeznámení s tím, jak to na místě vypadá, říkají, že pokud by se někde útok měl odehrát, bude to zřejmě mimo Soči, na jiné místě Ruska.

Lenka Kabrhelová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme