Výbuch metanu uvěznil pod zemí ruské horníky. Dva nepřežili

Ruským uhelným dolem u Prokopjevska na Sibiři otřásl mohutný výbuch plynu. Pod zemí zůstalo asi 15 horníků, dva z nich podle agentury Reuters zemřeli. Všichni přeživší už by měli být v tuto chvíli na povrchu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Základním cílem OKD je bezpečnost horníků v dole.

Základním cílem OKD je bezpečnost horníků v dole. | Foto: Radek Luksa

V šachtě pracovalo 105 havířů, devadesátce se podařilo vlastními silami vyfárat.

Na místo pak dorazili záchranáři, aby pomohli na povrch zbylým horníkům, kteří neštěstí přežili.

Nedaleko místa výbuchu se prý nacházelo devět havířů. Všichni horníci byli vybaveni pohybovými čidly.

Důl Džeržinského u Prokopjevska se nachází v Kemerovské oblasti, známé také jako Kuzbas. Otevřen byl v roce 1935 a do roku 2018 by se v něm měla ukončit těžba.

Stárnoucí infrastruktura, výbuchy i nedbalost

Za poslední roky jde už o několikáté důlní neštěstí v Rusku. Jedním z hlavních problémů ruských dolů je jejich stárnoucí infrastruktura. Na vině bývají ale také exploze metanu a nedbalost nebo nerespektování bezpečnostních předpisů.

Většinou se neštěstí odehrávají v dolech, které fungovaly už za Sovětského svazu. Po jeho rozpadu se sice v mnoha z nich pracovní podmínky zlepšily, nehody ale stále nejsou výjimkou.

Například v únoru loňského roku zemřelo v severoruské republice Komi 18 horníků. Výbuch metanu zavalil šachtu, kde pracovali.

V roce 2007 v důlním regionu Kemerovo zemřelo při výbuchu v šachtě 110 horníků, v roce 2010 na tom samém místě při dalším neštěstí přes 60 lidí.


Zvětšit mapu

Zdenka Turková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme