Vysvětlete to, nebo vystoupíme, reaguje Rada ÚSTR na kritiku evropské platformy

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) pohrozil ukončením členství v Platformě evropské paměti a svědomí. To je sdružení 43 organizací, které se zabývají studiem totality v Evropě. Platforma minulý týden kritizovala český ústav, že se do něj infiltrovali komunističtí spolupracovníci, a pozastavila jí členství. S tím Rada ÚSTR nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Emilie Benešová

Emilie Benešová | Foto: Jan Sklenář

Podle rady ústavu nutí platforma ÚSTR k porušování českých zákonů, když požaduje, aby mezi spolupracovníky nebyli bývalý komunisté.

Rada vyzvala, aby Platforma své rozhodnutí přehodnotila a sdělila k němu bližší podrobnosti. Jinak hrozí vystoupením ústavu z tohoto evropského sdružení.

Podle předsedkyně rady ústavu Emilie Benešové rozhoduje o členství ve vědecké radě odborná a vědecká úroveň, nezávisle na případném členství v KSČ. „Kdo chce zjistit víc, může se těch lidí zeptat sám. Bylo by pod naši úroveň se jich na to ptát,“ podotkla Benešová.

Výtky k ÚSTR má evropská platforma delší dobu. Loni kritizovala jmenování Pavly Foglové do funkce přechodné ředitelky, poté co radní ÚSTR odvolali ředitele Daniela Hermana.

Ústav pro studium totalitních režimů | Foto: Filip Jandourek

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme