Na jedno pracovní místo čeká v Ústeckém kraji 28 uchazečů, nejvíc v republice

Bez práce je v Ústeckém kraji téměř 69 tisíc lidí. To je počet města ještě o něco většího než Teplice. Na jedno pracovní místo připadá celkem 28 uchazečů. Nejhůř hledají práci mladí absolventi škol a lidé těšně před důchodem. Výhodu mají ti, kteří rozumí technickým oborům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Třiadvacetiletý David je vyučený klempíř. „Ta práce prostě není, všude chtějí praxi 3 roky, a kde to máme vzít, když jsme sotva po škole? Dělal bych cokoli, co se nabídne,“ říká před úřadem práce v Žatci. Jako nástupní plat by si představoval 15 tisíc korun hrubého.

V Žatci není nezaměstnanost nejhorší v rámci kraje, přesto tam hledají práci více než dva a půl tisíce lidí. Dobrou zprávou pro ně může být, že koncem příštího roku by ve zdejší průmyslové zóně měla dva závody otevřít společnost CTP Invest. Práci v nich najde zhruba 800 lidí.

Kdo dnes má největší problém najít práci? „Špatně hledají práci lidé, kteří nemají ukončené vzdělání nebo mají základní vzdělání. Také ti, kteří mají všeobecné administrativní vzdělání. Špatně hledají práci absolventi, kteří neměli ani brigády, jsou bez praxe,“ říká ředitelka žatecké pobočky úřadu práce Eva Bartošová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obtížném hledání práce v Ústeckém kraji informoval reportér Jan Beneš

A problémy s hledáním zaměstnání mají také lidé nad 55 let. Pokud už mají to štěstí a úřad práce jim nabídne volné pracovní místo, jejich ohodnocení je příliš nemotivuje, stejně jako to, že většinou nemají žádnou možnost kariérního postupu a tím i zvýšení výplaty.

Kolik činí nástupní platy u jednotlivých profesí? „U těch netechnických oborů se pohybují u deseti tisíc hrubého a většinou u nižšího vzdělání, jako je základní a nižší střední, tak tam ani vyššího nedosáhnou. U technických oborů začínají od 12 tisíc hrubého,“ popisuje Marcela Kadlecová, vedoucí referátu zaměstnanosti žateckého úřadu práce.

Praxe je tedy taková, že nízké nástupní platy k nástupu do zaměstnání příliš nemotivují. Obzvláště muži si totiž načerno vydělají mnohem víc. Přesto jsou profese, ve kterých zaručeně najdete volná místa, třeba obchodní zástupci.

„A pracovníci callcenter, finanční poradci, výživoví poradci, realitní makléři, účetní. V technických oborech, které shání zaměstnavatelé nejvíc, jsou to lakýrníci, svářeči, montážní dělníci, technik programátor, automechanik,“ vypočítává Kadlecová.

I tady ale platí, že je podmínkou praxe. A platy se pohybují kolem dvanácti tisíc korun měsíčně, samozřejmě hrubého.

Nezaměstnanost v krajích ČR | Zdroj: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme