Fischer upravuje dozorčí rady státních firem. Týden před koncem mandátu

Ministr financí v demisi Jan Fischer se rozhodl, že na poslední chvíli zasáhne do dozorčích rad pěti státních firem. Konkrétně chce změnit stanovy a snížit počty členů. Kabinet premiéra v demisi Rusnoka má přitom před sebou poslední týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference po schůzy vlády, Jan Fischer

Tisková konference po schůzy vlády, Jan Fischer | Foto: Filip Jandourek

Změnit stanovy a snížit počet členů budou záhy muset dozorčí rady Českého Aeroholdingu a firem ČEPRO, Mero, Centrum - F a Prisko. Počet členů dozorčí rady se sníží o osm na konečných třicet jedna. Zároveň vznikne skupina tří auditorů, kteří prověří fungování společností Čepro a Český Aeroholding.

Změny u dalších státních firem by měly následovat v průběhu dalšího roku. V únoru by mělo dojít na firmy Thermal, Explosia, Výzkumný a zkušební letecký ústav a IMOB. Duben bude měsícem změn pro Českou exportní banku a EGAP a v červnu pro ČEZ.

Tyto změny jsou navíc první fází zavádění nové koncepce vztahů státu a státních firem. Jejich cílem má být zejména úspora financí a zvýšení efektivity státního rozhodování.

Změna podle ministerstva prý přichází až v tuto chvíli, protože teprve teď ji umožňuje od ledna účinný zákon o obchodních korporacích.

Ministerstvo financí má v současné době větší než 40procentní podíl ve 26 společnostech.

Tereza Tomášková, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme