Iniciativa Stop církevním restitucím podala trestní oznámení na ředitelku NPÚ

Občanská iniciativa Stop církevním restitucím podala trestní oznámení na ředitelku Národního památkového ústavu a další neznámé pachatele v souvislosti s chystaným vydáním kostela svatého Jana Nepomuckého ve Žďáře nad Sázavou katolické církvi. Podle iniciativy nejsou naplněny podmínky pro vydání kostela, památky, zapsané na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celkový pohled na areál kostela, který byl zařazen na seznam památek UNESCO

Celkový pohled na areál kostela, který byl zařazen na seznam památek UNESCO | Foto: Creative Commons Attribution 2.0 Generic, Anna Prokopová

Trestní oznámení podala iniciativa Stop církevním restitucím na ředitelku Národního památkového ústavu Naděždu Goryzckovou a případné další neznámé pachatele.

„Je to podezření z přípravy trestného činu zneužití pravomocí úřední osoby. Máme velké pochybnosti, že poutní kostel sv. Jana Nepomuckého, který chce vydávat římskokatolické církvi, nepatřil v rozhodném období církvi a že je to prostě celé podvod,“ přiblížila jedna z mluvčích iniciativy spisovatelka Lenka Procházková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Polední publicistiky Rž byli Lenka Procházková, spisovatelka a jedna z mluvčích iniciativy Stop církevním restitucím a Tomáš Holub, generální sekretář České biskupské konference

Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub připomněl, že nejde o první podnět iniciativy v souvislosti s církevními restitucemi.

„Byla jich už celá řada a já jen lituji daňové poplatníky, že musí platit orgány činné v trestním řízení. Ale samozřejmě je to právo a narozdíl od dob komunistické zvůle, je to právo možné pro každého,“ uvedl.

Ze strany občanské iniciativy Stop církevním restitucím zaznělo i podezření, že listiny, podle kterých kostel ve Žďáře opravdu patřil katolické církvi, můžou být padělané.

„Jde o podezření, protože listina, o které mluví církev není k dohledání. A my víme, že kostel nepatřil církvi v rozhodujícím období. Pokud oni tvrdí, že mají listinu, že kostel dostali v roce 1953, je nutné ji prozkoumat,“ řekla Procházková.

„My víme, že kostel patřil rodině Kinských, kterým pak byl na základě Benešových dekretů majetek odebrán. A pokud to v roce 1953 z nějakých důvodů dostala církev, je to jiná věc. A ta listina nemůže být pravá, “ přiblížila Procházková.

Tomáš Holub ale jednoznačně vyloučil možnost, že dokumenty, které mají potvrdit nárok katolíků na vrácení kostela, někdo zfalšoval. „Jednoznačně se musím ohradit. To, že my paděláme listiny, je pomluva, která může mít trestní dohru. Doklady, které jsme dodali, jsou samozřejmě pravé,“ zdůraznil.

Veronika Sedláčková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme