Ve Vídni se koná buršácký ples, akce krajní pravice. Ulice obsadí její odpůrci

Krajně pravicové buršácké spolky dnes mají svůj tradiční ples ve vídeňském Hofburgu. I když se proti plesu vyslovila řada politiků i bývalých obětí nacismu, buršáci na prestižní adrese tančí dál. Jako každý rok doprovodí buršácký ples i mohutné demonstrace odpůrců v ulicích Vídně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Asi nejznámějším stanovištěm fiakrů ve Vídni je prostranství před Hofburgem

Asi nejznámějším stanovištěm fiakrů ve Vídni je prostranství před Hofburgem | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, Gryffindor

Letos můžou být násilnosti ještě horší než v minulých letech, obává se Erich Zwettler z vídeňského protiteroristického úřadu. Dobře ví, že do Vídně na tuhle akci přijíždějí i radikální demonstranti z Německa.

Policie bude mít večer v akci dva tisíce mužů. Ti se budou snažit udržet na uzdě tři ohlášené protestní pochody. Jeden z nich pomáhá organizovat i 20letá Maggie.

„Ukazuje se, že pravicový extremismus je ve společnosti pořád zakořeněný a lidé ho akceptují. Je to vidět třeba na volebních výsledcích strany Svobodných,“ tvrdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tradičním plese buršáků ve Vídni informoval zahraniční zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

Právě strana Svobodných, která má blízko ke krajní pravici a je nejsilnější opoziční stranou v Rakousku, Buršácký ples organizuje. Ples sice před dvěma lety změnil název, zůstal ale na prestižní adrese v Hofburgu.

Zůstala mu i nálepka akce pro krajně pravicovou smetánku z celé Evropy, před dvěma lety se plesu zúčastnila i šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová.

Proti pořádání plesu se vyslovil například rakouský kancléř Werner Faymann nebo bývalí vězni z nacistických koncentračních táborů. Zatím ale neexistuje právní záminka, jak buršáky z Hofburgu vystrnadit.

„Nechci tohle téma omezovat jen na otázku jednoho plesu,“ říká šéfka rakouského parlamentu Barbara Prammerová. „Rakousko si musí vybudovat historickou paměť, která s ním bude 365 dní v roce. Pak už podobné problémy nebudeme řešit.“

Zatím sice buršáci v Hofburgu zůstávají a zatančí si i dnes večer, podle posledních zpráv je ale čím dál složitější udat vstupenky na buršácký ples a plesových hostí postupem času ubývá.

Vojtěch Berger, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme