Otcovské rady, nový klobouk, krásy krajiny. Schůzky na Hradě plynuly hladce

S prezidentem Milošem Zemanem se včera sešlo dalších sedm kandidátů na ministry. Se zbývajícími má hlava státu v plánu schůzku v úterý. Hrad potvrdil, že novou vládu prezident jmenuje příští středu 29. ledna. Mluvčí Jiří Ovčáček Českému rozhlasu řekl, že lze předpokládat, že Miloš Zeman jmenuje všechny ministry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský hrad (ilustační foto)

Pražský hrad (ilustační foto) | Foto: Filip Jandourek

Před polednem dorazil na Hrad nejkontroverznější kandidát - Jan Mládek z ČSSD, který by měl řídit průmysl a obchod. Prezident mu už dřív vytýkal, že nemá bezpečnostní prověrku.

Jan Mládek se hájil tím, že o ni žádal, ale nedostal ji, protože nemohl prokázat, na co ji potřebuje. Řeč prý o tom byla i na schůzce na Hradě.

„Ano, i o tom jsme besedovali. Já bych řekl, že pan prezident mi udělil pár otcovských rad. Ty bych si nechal pro sebe,“ řekl novinářům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání prezidenta s ministry sledovala redaktorka Lenka Jansová

Po Janu Mládkovi se na Hradě vystřídali Marcel Chládek z ČSSD, který by měl převzít resort školství, a Věra Jourová z hnutí ANO, kandidátka na ministryni pro místní rozvoj. Víc pozornosti než obsah její schůzky vyvolal modrý klobouk, který si prý pro tuto příležitost pořídila.

„Schůzka s panem prezidentem byla velmi vstřícná. Byla v pracovním a přátelském duchu. Pan prezident se zajímal především o agendu ministerstva, o moje priority. Většinu času jsme věnovali čerpání evropských fondů,“ uvedla.

Kandidáti odcházeli v dobré náladě

Helenu Válkovou, kandidátku hnutí ANO na ministryni spravedlnosti, dokonce Miloš Zeman už dřív chválil. A v dobré náladě odešel i Richard Brabec, uchazeč o post ministra životního prostředí z hnutí ANO. Ten chce po svém nástupu do funkce udělat audit smluvních vztahů úřadu.

Rád by se zabýval i problémy s čerpáním evropských peněz. Po schůze s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že se spolu na prioritách resortu názorově shodli.

„Pan prezident ukázal, že má překvapující znalosti i o resortu životního prostředí, takže jsme se bavili velmi konkrétně. Například o záležitosti Operačního programu životního prostředí a jeho čerpání, záležitosti kolem EIA, regulace vodárenství a celé řadě dalších témat. Bylo to velmi praktické a velmi příjemné,“ zhodnotil.

Věra Jourová z ANO si na schůzku s prezidentem koupila nový klobouk | Foto: ČTK

Došlo i na kulturní památky

Vypadalo to, že si s prezidentem notoval také kandidát na ministra kultury z KDU-ČSL Daniel Herman:

„Je vidět, že pan prezident má velmi rád památky. Takže se to hodně týkalo právě ochrany kulturního dědictví a krásy krajiny, jehož součástí jsou i třeba drobné památky, které krajinu dotvářejí,“ řekl.

Schůzky uzavřela uchazečka o post ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová, která se podle svých slov s prezidentem shodla ve všem. Podle slov jednotlivých kandidátů se tedy zdá, že všechno jde úplně hladce.

Kandidáti na ministry | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme