Nemocnice v Pelhřimově patří podle odborníků k nejbezpečnějším v zemi

Česko zná své nejbezpečnější nemocnice. V tradiční celostátní soutěži uspělo mimo jiné i zdravotnické zařízení v Pelhřimově na Vysočině. Porota ocenila detaily, které zajišťují bezpečí pacientů, ať už v rámci vyšetření nebo při hospitalizaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšetřovna (ilustrační foto)

Vyšetřovna (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

V hlavní budově nemocnice, kde se nachází interna, se u vchodu automaticky otevírají dveře. Hned za nimi je prostor k očištění bod a informace. Čeká zde také Tomáš Koubek, spoluautor návrhu vybavení nemocnice.

„Pokud příchozí neví, kam má jít, najde hned u vchodu informace. A pokud se mu udělá nevolno, může se přidržet madel, která jsou instalována na všech chodbách,“ říká.

Tomáš Koubek ukazuje také tlačítka alarmů, kterými si může kdokoliv přivolat pomoc na toaletách nebo ve výtahu. Na pokoji interního oddělení je vrchní sestra Hana Dandová, která se na vylepšeních podílela.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pelhřimovskou nemocnici navštívil reportér Petr Palovčík

„Na každém pokoji je speciálně vybavené lůžko, které je polohovatelné, má postranici. Spousta lůžek má zařízení, která zabraňují pádu kompenzačních pomůcek, jako jsou hole,“ ukazuje.

Součástí všech pokojů jsou prostorné koupelny, které mají madla na přidržení u toalet, umyvadel i ve sprchovém koutu. Všude jsou i tlačítka pro přivolání sester.

„Ta signalizace začne hned hvízdat a před pokojem, kde pacient leží, se rozsvítí červené světlo. A na celé chodbě je slyšet signál,“ vysvětluje Dandová.

Opatření pomáhají pacientům i personálu

Bezpečnost zajišťují i zámky na oknech, neumožňující plné otevření a vypadnutí. Na pokojích jsou uzamykatelné skříňky. Komfort pacientů doplňuje televize, lednička a připojení na internet.

Opatření pomáhají pacientům i personálu - pamatují i na výjimečné situace. „Personálu pomáhají nejvíce zařízení, která se používají při práci s imobilními a obézními pacienty. Takže zvedáky a bariatrická lůžka,“ dodává vrchní sestra.

Autoři vylepšení pelhřimovské nemocnice si ocenění jejich snahy váží. „Vždy je to pro nás zamyšlením, co jsme udělali, děláme a co udělat máme,“ říká.

I parkovací systém podle vedení nemocnice přispívá k bezpečnosti. Necelá hodina parkování v areálu je zdarma, nestává se tak veřejným parkovištěm. Místa využívají pacienti.

Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme