Jednání opozice s Janukovyčem dohodu nepřineslo, v Kyjevě opět rostou barikády

Svět vyzývá vedení Ukrajiny k pokojnému řešení politické krize. USA vyzvaly vládu v Kyjevě, aby odvolala zákony omezující svobodu shromažďování. Před negativními dopady na vzájemné vztahy varovala Kyjev i Evropská unie. Prezident Viktor Janukovyč se včera setkal se třemi lídry opozice, aby jednali o uklidnění situace a cestě z nastalé krize. Ani tato schůzka ale výsledky nepřinesla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský opoziční předák Vitalij Kličko po jednání s prezidentem Janukovyčem přišel mezi demonstranty

Ukrajinský opoziční předák Vitalij Kličko po jednání s prezidentem Janukovyčem přišel mezi demonstranty | Zdroj: Reuters

Hned jak neúspěch jednání vyšel najevo, demonstranti začali stavět nové barikády v ulici Institucí. Vitalij Kličko a další opoziční předáci v noci přišli mezi demonstranty.

Kličko jim řekl, že prezident Janukovyč nevyslechl nic z toho, co po něm opozice žádá, tedy mimořádné parlamentní a prezidentské volby a odstoupení vlády. Místo toho se snaží získat čas. Janukovyč vyhlásil zvláštní zasedání parlamentu, na kterém se až příští týden bude projednávat to, jestli je možné zrušit kontroverzní zákony, které omezují práva demonstrantů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za krajně napjatou označil situaci v Kyjevě také český velvyslanec na Ukrajině Ivan Počuch. Byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

Kličko ovšem řekl: „Zopakuji to klidně víckrát. Ráno zvýšíme tlak na to, aby vláda odstoupila.“ Vyslovil ale také obavy, že budou další oběti na životech. Expremiérka Julija Tymošensková dokonce prohlásila, že se bojí krvavé lázně.

Za krajně napjatou označil situaci v Kyjevě také český velvyslanec na Ukrajině Ivan Počuch. „Je tady tendence, kterou si uvědomuje stále více evropských politiků, že ukrajinský konflikt může přerůst v problém celoevropských rozměrů. Bohužel zatím není žádný mechanismus, který by pomohl nastavit takový politický dialog, který by přispěl k uklidnění napětí,“ uvedl.

Protesty se už z Kyjeva rozšířily do dalších ukrajinských měst hlavně na západě země. Ve Lvově demonstranti vtrhli do budovy úřadu provincie. Tamní gubernátor Oleh Salo musel na nátlak demonstrantů rezignovat na svůj úřad.

„Během včerejška protesty výrazně zesílily v řadě oblastí na západě i v centru Ukrajiny, což jsou bašty současné opozice. Došlo k násilnému zabavování budov státních oblastních správ. Zejména ve Lvově a také v oblasti Rivne, kdy byli nuceni odstoupit gubernátoři jmenovaní Janukovyčem. K obsazení budov došlo i na dalších místech země, v Čerkasech, Žitomiru, či Chmelnickij,“ přiblížil.

Mezi protestujícími v Kyjevě jsou hlavně mladí lidé

V Kyjevě bylo v noci mínus 15 stupňů a mírně sněžilo. Aktivisté se toho rozhodli využít. I v jednu ráno shrabávali ušlapaný sníh z náměstí Nezávislosti a dávali ho do pytlů. Při té teplotě jde o dobrý stavební materiál na barikády, které stále narůstají. Evidentně si myslí, že barikády na jaře už nebudou třeba.

Toho názoru ale nejsou všichni. Alexej, student z Kyjeva říká, že Ukrajině bude trvat stejně dlouho jako České republice, než se vymaní ze spárů Ruska.

„Naše budoucnost je jedině v Evropské unii. Ale to bude až za více let. Tyhle protesty má pod kontrolou Vladimír Putin a podle toho dopadnou. To úsilí, abychom se dostali tam, kde jste vy, bude trvat dlouho,“ říká mladý muž, který rozdává ukrajinské vlaječky, aby je každý mohl nosit na bundě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezi protestujícími v Kyjevě jsou hlavně mladí lidé. Natáčel mezi nimi zpravodaj ČRo Martin Ježek

Pak mu zazvoní telefon, volá jeho matka. A on odpoví: „Ještě jsem na majdanu.“

Hned vedle stanového tábora stojí několik stánků různých organizací. Většinou propagují proevropské hodnoty. U jednoho stánku se myslí na stinné stránky protestů. Podepisuje se tu petice proti vládě, která podle aktivistů zabíjí lidi.

„Podle tohoto letáku policie zastřelila už pět lidí,“ říká Olina. A proto se podle ní musí celá vláda včetně prezidenta vyměnit. „Pozdravuj Českou republiku,“ říká dívka. I ona má Česko za vzor.

Mezi tím se na podiu na náměstí řeční. Všichni čekají, na čem se opozice dohodla s prezidentem. Ale tihle mladí řekli - to je jedno, jen si povídají. Tohle je ještě běh na hodně dlouhou trať.

Ukrajinské policejní jednotky na místě střetů s protivládními demonstranty v Kyjevě | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

kap, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme