Čeští miliardáři v cizině investují do ropných polí, sóji i hotelu na Maledivách

Češi v zahraničí podnikají v nejrůznějších oborech. Ti nejbohatší se zaměřují na těžbu ropy či železné rudy, chov dobytka i pěstování ovoce či sóji. Podnikatel Jiří Šmejc nově otevřel luxusní hotel na Maledivách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maledivy - ráj v Indickém oceánu

Maledivy - ráj v Indickém oceánu | Foto: Klára Stejskalová

Podnikatel Jiří Šmejc, který je podle žebříčku časopisu Forbes devátým nejbohatším Čechem, otevřel tento měsíc na svém soukromém ostrově Vela na Maledivách hotelový resort pro bohaté turisty. Týden pobytu tam stojí přes 4 miliony korun.

Investoval do něj nejspíš několik miliard korun. Když ho společník Petr Kellner vyplatil ze skupiny PPF, získal za svůj pětiprocentní podíl 12 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktivitách českých miliardářů v zahraničí mluvila redaktorka Jitka Hanžlová

Šmejc zároveň spoluvlastní Air Bank a splátkovou společnost Home Credit, má velký podíl v řeckém sázkovém gigantu OPAP a teď také hotel na Maledivách.

Další bohatí Češi investují například do ropy, železné rudy či zemědělských produktů.

Zdeněk Bakala spoluvlastní společnost NWR, která těží uhlí na Ostravsku. Ale většina jeho aktivit je v zahraničí. Například na Ukrajině těží a vyváží železnou rudu. V Turecku a na Blízkém východě obchoduje v ropném průmyslu.

Žebříček nejbohatších Čechů
v roce 2013 podle časopisu Forbes
1. Petr Kellner (PPF) 208 mld. Kč
2. Andrej Babiš (Agrofert) 40 mld. Kč
3. Radovan Vítek (CPI) 38,8 mld. Kč
4. Pavel Tykač (Czech Coal) 33 mld. Kč
5. Zdeněk Bakala (BXR) 26,9 mld. Kč
6. Karel Komárek (KKCG) 20 mld. Kč
7. Marek Dospiva (Penta) 12,5 mld. Kč
8. Jaroslav Haščák (Penta) 12,5 mld. Kč
9. Jiří Šmejc (Home Credit) 11,9 mld. Kč
10. Tomáš Chrenek (Moravia Steel) 11,5 mld. Kč (zdroj: Forbes Česko)

V Brazílii pěstuje sóju, v Africe manga a víno. V Argentině choval dobytek a v Londýně obchoduje s finančními instrumenty. Má například také belgický profesionální cyklistický tým.

Další česká těžební společnost, Moravské naftové doly, které patří do skupiny Karla Komárka, například těží v Gruzii a plánují těžbu v Turecku, v Rusku nebo na Balkáně.

Do dalších akvizic těžebních společností, ložisek a průzkumných projektů na ropu a zemní plyn je firma v příštích letech připravena investovat více než 10 miliard korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme