Lidem ze sídlišť v Ledči mizí kvůli úpravě zeleně jejich okrasné zahrádky

Obyvatelé sídlišť v Ledči nad Sázavou se ohradili proti likvidaci okrasných zahrádek. Jejich vlastní výsadba kolem bytových domů postupně mizí pod mulčovací kůrou. Plán úpravy zeleně ve městě, včetně kácení stromů, je ale jasně daný a radnice už ho měnit nemůže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ledeč, vstup do budovy radnice

Ledeč, vstup do budovy radnice | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

„Připadá mi, že to není vkusné. Je tam ta kůra a mezi to se chytá kdeco. Ještě do toho chodí psi a kočky, takže tam do toho nikdo nepůjde rukama. Vím, že si lidi na tom dávali záležet, udělali si tam třeba skalku, něco zasadili a teď to mají zlikvidovat a dát si tam takovýhle binec?“ ukazuje paní Iveta na nové záhony v ulici Fibichova.

Lidé, kteří si na městských pozemcích zasadili něco svého, mají smůlu. Buď o to přijdou, nebo musí přesazovat jinam. Další vlnu negativních reakcí vyvolala kůra místo trávníků, třeba i na sídlišti Na stínadlech.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Ledči nad Sázavou natáčela redaktorka Hana Mikulincová

„Když je větší voda, ucpává to odpadní cesty. Myslím si, že by byl lepší trávník než kůra.“

„Myslím si, že ta kůra nevydrží dlouho, bude to rozhrabaný. Chápu, že se jim tráva nechce sekat, že je s tím práce navíc. Ale osobně bych udělala barvitější zasazení, chtělo by to trošku zpestřit,“ přidávají své názory Míla Cihlářová a paní Klára.

S plány na revitalizaci zeleně začalo město před pěti lety, teď už je měnit ani nemůže, namítá sociálně demokratický místostarosta města Jaroslav Doležal.

„Lidi si vysadili, kde co chtěli, no tak prostě odborníci řekli, tohle přijde pryč a vysadí se za to nové. Ten projekt je udělaný tak, že jsou spočítané veškeré stromy, keře, čtvereční metry trávníku. A to se musí dodržet, na to chodí kontrola a v případě, že bychom to nedodrželi, museli bychom vrátit dotaci. Tady nejde nikam ustupovat,“ vysvětluje místostarosta.

Nové keře a stromy tady začnou růst na jaře.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme