Část obviněných, kteří si nelegálně koupili řidičský průkaz, se možná vyhne trestu

Obvinění, kteří se přiznali k nelegálnímu nákupu řidičského průkazu, se možná vyhnou trestu. Celá kauza podvodů s doklady brzy zamíří k soudu, mezi 98 obviněnými jsou provozovatelé autoškol, zkušební komisař a desítky lidí, kteří si řidičský průkaz koupili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řidičský průkaz (ilustrační foto)

Řidičský průkaz (ilustrační foto) | Foto: Alena Palečková

„U těch obviněných je šance, že se vyhnou nějakému rozsudku, protože může dojít k podmíněnému zastavení stíhání, případně i nějakému zkrácenému rozhodnutí,“ vysvětlil chebský státní zástupce Viktor Böhm.

U méně závažných trestných činů se přiznání pachatele a náhrada škody bere jako polehčující okolnost. Soudce v důsledku toho může rozhodnout o podmíněném zastavení trestního stíhání.

Přehrát

00:00 / 00:00

O polehčujících okolnostech pro některé obviněné mluvil ve vysílání Jan Beneš

Podle advokáta Václava Lásky je to běžná praxe. „Technicky to znamená, že státní zástupce nebo soudce podmíněně trestní stíhání zastaví a určí nějakou zkušební lhůtu v od půl roku do dvou let,“ vysvětluje Láska.

Pokud se obviněný během této doby nedopustí žádného přestupku, trestní stíhání se definitivně zastaví. Obviněný nebude mít žádný záznam v trestním rejstříku.

Kolika lidí se tato polehčující okolnost bude týkat, policie ani státní zástupce zatím nechtějí komentovat. Podle Českého rozhlasu jsou mezi nimi i herci Jan Dolanský a David Matásek, kteří údajně měli koupit doklady na silné motorky.

Aféra je spojená s celkem čtyřmi autoškolami z Mariánských Lázní, Chebska a Prahy. Organizovanou skupinu odkryla díky odposlechům karlovarská policie. Zjistila, že tyto autoškoly prodávaly řidičáky lidem po celém Česku.

Motorkáři v kožených bundách | Foto: Fotobanka stock.xchng

Někteří přitom do autoškoly vůbec nechodili a řidičský průkaz si nechali poslat poštou. Ti ovšem museli zaplatit víc než ti, kterým obžalovaní radili při testu.

Podle žalobce Böhma bude obžaloba k soudu podána během několika dní.

„Přípravné řízení skončilo, spis je ve fázi vypracovávání obžaloby, která bude podána k okresnímu soudu v Chebu,“ dodal Böhm

Jan Beneš, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme