Další svědek v kauze tatrovek si na žádost o úplatek nevzpomíná

Soudce dnes vyslechl další svědky v údajné korupční kauze tatrovek. Třetí den hlavního líčení odpovídal na otázky například bývalý tlumočník Úřadu vlády Roman Bradáček. Obžaloba viní exministra obrany Martina Bartáka z korupce a zbrojaře Michala Smrže z podvodu. Podle obžaloby si Barták ještě jako náměstek resortu řekl v roce 2008 tehdejším manažerům automobilky o úplatek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před soudem stanuli bývalý ministr obrany Martin Barták (vlevo) a zbrojař Michal Smrž (vpravo)

Před soudem stanuli bývalý ministr obrany Martin Barták (vlevo) a zbrojař Michal Smrž (vpravo) | Zdroj: ČTK

Před šesti lety byl tlumočník Bradáček s expremiérem Mirkem Topolánkem a bývalým ministrem obrany Martinem Bartákem na schůzce v Americe. Údajně se tam mělo jednat o osmdesátimilionovém úplatku za hladké vyřešení zakázky na stovky aut Tatra pro českou armádu.

Svědek si ale na jednání na americké střelnici nevzpomíná: „Při tomto povolání člověk absolvuje tolik setkání a tolik takových situací, že opravdu ničím se mi to nevybavuje, že by to bylo zvláštní,“ řekl před soudem tlumočník Bradáček.

Záporně pak odpověděl na otázku, zda se mu vybavuje nějaká situace, kdy by se osoby bavily v jakékoliv rovině o Tatrách a o Tatře. „Ne, vůbec. To se mi nevybavuje nic,“ uvedl.

Soudce Městského soudu v Praze Stanislav Králík si na příští týden pozval další svědky, například bývalého ministra obrany Jiřího Šedivého. V kauze tatrovek by měl svědčit i bývalý premiér Mirek Topolánek.

V hlavním líčení možná soud využije i videokonference. Tento týden se totiž omluvili dva důležití svědci, kteří žijí v Americe. Žalobce Dušan Táborský Radiožurnálu řekl, že se tak nejspíš přistoupí k on-line výslechu svědků. Jde o bývalé představitele firmy Tatra Wiliama Cabanise a Duncana Sellarse.

Martinu Bartákovi hrozí za přijímání úplatku až osmiletý trest, podnikateli Smržovi za pokus o podvod až desetiletý trest vězení. Oba vinu odmítají.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme