Pražští zastupitelé kvůli nízké ceně nesouhlasí s prodejem podílu domu na Václavském náměstí

Zastupitelé hlavního města nesouhlasí s prodejem domu na Václavském náměstí číslo 39. Schválili proto doporučení, aby Praha 1 za 153 milionů korun nemovitost neprodávala. Záměr v minulých týdnech vyvolal odpor obyvatel domu a části opozičních zastupitelů Prahy 1. Ti nesouhlasí především s cenou budovy, která se jim zdá příliš nízká. Městská část tak bude muset o nemovitosti jednat znovu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václavské náměstí se stává dějištěm rekordu

Václavské náměstí se stává dějištěm rekordu | Foto: Radiožurnál

Prodej sedmi osmin domu, které jsou majetkem Prahy 1, se vrátil na začátek. Podle radního pro správu majetku Jana Vašíčka z TOP 09 by Praha 1 neměla dům za stávajících podmínek prodávat:

„Musela by schválit jiný záměr. Podle statutu hlavního města Prahy by měla tento aktuální schválený záměr zrušit. Do budoucna může přijmout jiný záměr, který by se opět projednal na zastupitelstvu hlavního města Prahy.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O prodeji domu natáčela redaktorka Veronika Štefanová

Praze 1 ještě v tuto chvíli není jasné, jak může s doporučením z právního hlediska naložit. Starosta Oldřich Lomecký z TOP 09 totiž od zastupitelstva hlavního města předpokládal jasné usnesení.

„Čekal jsem, že konečné rozhodnutí Prahy bude v tom, že buď to schválí, nebo neschválí. Podle informací, které jsem zatím dostal, je tam přijato jakési usnesení ‚doporučuje‘. Zákon 131 o hlavním městě Praze takovou formu přímo neřeší, tak se musím poradit s právníky, co z toho vlastně vyplývá,“ vysvětluje Lomecký.

V prosinci minulého roku rada města žádala Prahu 1, aby počkala na nové projednání v zastupitelstvu. Podezřelá byla nízká cena, za kterou chtěla městská část nemovitost prodat.

Za 150, nebo 262 milionů?

Zatímco Praha 1 argumentovala posudkem za 150 milionů korun, ze znaleckého posudku, který si nechal vypracovat Jan Vašíček, vychází cena nemovitosti 300 milionů korun. Proti prodeji domu protestovala i opoziční zastupitelka Prahy 1 Kateřina Klasnová z Věcí veřejných:

„Pokud je zde posudek, který si nechal udělat magistrát na 300 milionů korun a sedm osmin by mělo mít hodnotu 262 milionů korun, tak ve chvíli, kdy se prodává za 153 milionů, tak Praha 1 na tom může tratit 109 milionů.“

Praha 1 se teď musí s usnesením zastupitelstva hlavního města seznámit a na základě toho podniknout další kroky.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme