V jihlavském divadle se lidé věší na šály. Jde o nový oblíbený sport

Jedině v Jihlavě v divadle Diod můžete vyzkoušet neopakovatelné pocity při cvičení na šálách. Neskáčete, neběháte, nestojíte u posilovacích strojů. Visíte hlavou dolů, děláte provaz několik metrů nad zemí, nebo jiné na první pohled neuvěřitelná kousky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akrobatické vystoupení před oficiálním představením designové studie Vision D

Akrobatické vystoupení před oficiálním představením designové studie Vision D | Foto: Jan Říha

Při výpravě za cvičením na šálách jsem došel do divadelního sálu. Od stropu sálu jsou na zem svěšené různobarevné pruhy pevné látky.

Prostředí navozovalo spíše pohodu, než těžkou dřinu. Když se ale shůry po první sérii cviků snesli první cvičenci, poznal jsem, že slovo cvičení je na místě. „Po prvních trénincích mě bolely ramena, záda, tak nějak všechno, ale teď už nic,“ popisuje cvičenec Tomáš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o cvičení na šálách připravil redaktor Petr Palovčík

Na kurzu bylo sedm žáků a dva trenéři Adam a Karolína. Věkový průměr odhaduji na 30 maximálně 35 let. „Jsme omezeni 18 lety a nejstarší okolo 40 let,“ říká Adam.

„Měli jsme tady den otevřených dveří pro Sokol. Přišly sem seniorky, sedmdesátiletý babičky a základních 10 – 15 prvků zvládly a byly úplně úžasné,“ vzpomíná trenérka Karolína.

Cvičení posiluje celé tělo. Zapojuje i méně využívané svaly. Posílené pružnosti využívá i Elena. Před chvílí byla několik metrů nad zemí hlavou dolů.

Všichni cvičící jsou přívětiví a vstřícní. Občas je slyšet malé dítě, když maminka dělá nad zemí provaz. „Někdy mám strach, protože se bojím, že spadnu, ale jinak mi baví to, že to je taková výzva,“ potvrzuje maminka Martina.

Cvičitelka Karolína Koubová ale ujišťuje, že cvičení není rizikové: „Za dva roky, co tady cvičení funguje, se zatím nikomu nic nestalo.“

Jediný kurz cvičení na šálách v kraji Vysočina pořádá divadlo DIOD v Jihlavě. V dubnu tam proběhne i festival Fame fatal, plný podobných kousků.

Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme