ZOH slaví devadesáté narozeniny, na jejich vzniku se podílelo i Československo

Nejen sportovci, ale i fanoušci upínají své myšlenky na blížící se zimní olympijské hry v Soči, které budou v pořadí už dvaadvacáté. Na těch vůbec prvních v Chamonix v roce 1924 se začalo závodit přesně před devadesáti lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijská vlajka

Olympijská vlajka | Foto: thesportdigest .com

Když se tehdy sportovci i funkcionáři sjeli do francouzského střediska tak ještě nevěděli, že jsou u takové historické události. Oficiálně šlo o Týden zimních sportů. Za první zimní olympijské hry ho uznali až zpětně a svou roli v tom hrálo i Československo.

Stalo se tak totiž na kongresu v Praze a velkým obhájcem tohoto kroku byl český průkopník lyžování i bruslení Josef Rössler-Ořovský, který dokázal přesvědčit také původně neústupné Skandinávce.

Přehrát

00:00 / 00:00

ZOH slaví devadesáté narozeniny, na jejich vzniku se podílelo i Československo

„I Seveřané tvrdili, že úloha Rösslera-Ořovského byla neobyčejně velká. Výborně pracoval nejen při jednáních, ale hlavně v kuloárech. Jeden ze švédských delegátů ve vzpomínkách uvedl, že byl k neutahání, protože s nimi pil až do tří hodin ráno a už před osmou hnal všechny do práce,“ říká sportovní historik a místopředseda ČOV František Kolář.

A českou, potažmo československou stopu neměly Hry v Chamonix jen po funkcionářské stránce. Žádná zimní olympiáda nebyla bez české účasti, i když na tu první zejména hokejisté nebudou vzpomínat v nejlepším. "Hned první den utrpělo Československo největší porážku v historii, když s Kanadou prohrálo 0:30,“ doplňuje Kolář.

Na velký triumf si čeští hokejisté a obecně i sportovci museli ještě počkat, na prvních ZOH totiž žádnou medaili nezískali.

Jan Suchan, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme