Výročí Mubárakova svržení provázejí v Káhiře nepokoje. Zemřelo už 29 lidí

Devětadvacet lidí už zemřelo v Egyptě během vzpomínkových akcí k třetímu výročí revoluce proti Mubárakovu režimu. Dalších bezmála 200 je zraněných. Káhirou také dnes otřásly další dva výbuchy, podle dostupných informací se ale obešly bez obětí na životech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpomínkové akce k třetímu výročí revoluce proti Mubárakovu režimu nepřežilo nejméně sedm lidí

Vzpomínkové akce k třetímu výročí revoluce proti Mubárakovu režimu nepřežilo nejméně sedm lidí | Zdroj: Reuters

Slzný plyn, střelba do vzduchu i slepými náboji přímo do protestujícího davu. V ulicích kolem hlavního káhirského náměstí Tahrír, kde se dnes odehrávají oficiální oslavy třetího výročí egyptské revoluce, svádí policie už několik hodin boj s opozičními skupinami, které se snaží na náměstí dostat.

To je plné stoupenců generála Abdala Fattáha Sísího, dav lidí s egyptskými vlajkami v rukou chrání armáda i policejní složky. Právě ty odrážejí v okolních ulicích skupiny příznivců sekulární levicové opozice spolu s revoluční mládeží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Násilné střety v káhirských ulicích sleduje blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Na předměstích Káhiry s policií zase bojují stoupenci Muslimského bratrstva, které své příznivce už vyzvalo, aby ulice neopouštěli a policii neustupovali. Většina obětí je právě z jejich řad.

Z hlavního egyptského města také přicházejí zprávy o útocích na zahraniční novináře. Příznivci generála Sísího totiž zahraniční média obviňují z toho, že straní Muslimskému bratrstvu. Včera se slovní urážky přelily až do fyzického napadení a tým německých reportérů televize ARD musel být ošetřen v nemocnici.

Štěpán Macháček, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme