Horští nosiči poprvé v zimě soutěžili, kdo nejrychleji zdolá Sněžku

Vyjít na Sněžku v co nejkratším čase. Navíc s mnohakilovou zátěží na zádech. Pětadvacet žen a mužů letos poprvé zdolávalo osm kilometrů z Pece pod Sněžkou i v zimě. Nejrychlejší to zvládli za hodinu a půl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horští nosiči soutěžili, kdo nejrychleji zdolá Sněžku

Horští nosiči soutěžili, kdo nejrychleji zdolá Sněžku | Foto: Ondřej Vaňura

Na startu u dolní stanice lanovky se sešlo celkem 25 nosičů, bylo mezi nimi i sedm žen. Přivítalo je slunečné, ale chladné počasí. Přímo na Sněžce bylo kolem poledne minus 13 stupňů Celsia.

Sherpa Cup navazuje na tradici horských nosičů, kteří v Krkonoších fungovali hojně ještě do 50. let minulého století.

„Zásobovali českou i pruskou boudu na Sněžce. Chodilo se z Velké Úpy,“ vysvětlul Milan Bláha, v jehož hlavě se nápad uspořádat závody šerpů, zrodil.

„Řekli jsme si, že by se obnovila ta historická tradice nosení zátěže na Sněžku,“ dodal Bláha.

Práce šerpů nebyla kvůli lanovce v posledních letech tolik potřeba. Uplatnění našli opět v době, kdy se stavěla nová lanovka na Sněžku. Teď jezdí lanovka jen do mezistanice na Růžové hoře, takže jsou nosiči znovu nepostradatelní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při závodě horských nosičů mířících na Sněžku natáčel reportér Ondřej Vaňura

Závod Sherpa Cup se chodí už dva roky, vždycky v červnu. Letos poprvé horští nosiči absolvovali osmikilometrovou trasu v zimě.

Někteří závodníci šli na nejvyšší českou horu s replikami původních dřevěných krosen. Muži vynášeli na kopec 30 kilogramů, ženy přibližně polovinu. Organizátoři závod využili k zásobování poštovny, závodníci tak nesli hlavně plechovky s pivem, vody a limonády.

Sněžka | Foto: Agentura CzechTourism

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme