Cibulkovou dovedly do grandslamového finále změny ve vybavení i psychice

Ve své rodné zemi vyvolala euforii, kterou se podařilo rozpoutat snad jen zlatým hokejistům. Dominika Cibulková se jako první v historii samostatného Slovenska dostala do finále grandslamového turnaje. A přestože v něm nakonec prohrála, vrátí se domů jako šampionka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominika Cibulková ve finále Australian Open

Dominika Cibulková ve finále Australian Open | Zdroj: Reuters

Finalistka grandslamu si utírala slzy při pomyšlení, jaké emoce na Slovensku vyvolala „Doufám, že jsem moc nezklamala lidi tím, že jsem prohrála ve finále a že mi stále fandí,“ přeje si tenistka.

„Jsme rádi, že tu malou zemi konečně zase někdo zviditelní,“ potvrzují její přání slovenští fanoušci v Melbourne Parku.

Ano, 161 centimetrů vysoká hráčka, jedna z nejmenších na okruhu, dokáže být pořádně vidět. Přitom výška ji při dnešním silovém útočném ženském tenise limituje. Ale Dominika může být obrovskou inspirací i pro mladé tenistky, které nevyrostly více.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Dominikou Cibulkovou a jejím trenérem Matejem Liptákem mluvil v Melbourne Jaroslav Plašil

„Ona má velký dar, že i s její výškou dokáže hrát maximálně agresivně. Málokteré hráčce s její výškou to letí tak jako jí. Většina hráček s její výškou hraje obranářský tenis, ona dokáže hrát agresivně. To je na ní jedinečné,“ chválí trenér grandslamové finalistky Matej Lipták.

Přesto, třeba hlavně při podání, je menší postava výrazným hendikepem, a také proto se slovenská tenistka rozhodla pro změnu rakety.

Ta nová je podle Mateje Liptáka o trochu delší. „Nejdřív si vybrala nový model, který jsme potom zkoušeli s jinou délkou. Bylo to mířené ke zlepšení servisu. Nikdy jím nebude získávat přímé body, ale aby se necítila pod tlakem,“ vzpomíná na výběr nové rakety trenér.

„Byl to to trenérův nápad a jak je vidět, tak dobrý,“ uznává Dominika Cibulková, i když ještě jednu zásadnější změnu bychom určitě našli, a souvisí s psychikou slovenské tenistky.

Li Na slaví první titul na Australian Open, ve finále porazila Cibulkovou

Číst článek

„Byla jsem stoprocentně na každém zápase. Dokázala jsem zvládat své emoce a to bylo velmi důležité a na tom jsme pracovali,“ prozradila změnu tenistka.

Rozdíl vidí i trenér. „V minulosti byla zvyklá na to, že hledala pomoc zvenčí. Hledala rady a zpětnou vazbu a tu chvíli přišlo selhání na velkých turnajích. Změna je v tom, že sama věděla o svých zbraních, že je to jen na ní a sama vidí, že to skvěle fungovalo,“ myslí si Matej Lipták.

Věřila jí i Martina Navrátilová

Ten před lety trénoval i Petru Kvitovou a že se změna psychice Cibulkové projeví až takovým způsobem možná ani on sám nečekal. Vždyť jen legendární Martina Navrátilová v Austrálii nahlas prohlašovala, že se Slovence bude dařit.

„Před turnajem jsem ji viděla hrát jen jeden bod proti Barboře Záhlavové-Strýcové při tréninku a hrála tak výborný boj, že jsem říkala, jak jí to jde,“ vzpomíná tenisová legenda Navrátilová.

„Je to skvělý úspěch, ale je třeba si z toho vzít sebevědomí a velké zkušenosti. V turnajích musí zůstat taková, jaká byla doteď. Pracovitá a pokorná,“ přeje si kouč Matej Lipták.

Teď totiž přijde mnohem těžší období, ve kterém už nebude Dominika Cibulková tou tenistkou, která nemá co ztratit a může jen překvapit. Vždyť v novém vydání světového žebříčku už bude těsně za nejlepší desítkou, třináctá.

Dominika Cibulková a Li Na po finále Australian Open | Foto: Reuters

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme