Sjezdař Reichelt pobláznil desetitisíce fanoušků v Kitzbühelu

Čím je pro Čechy třeba hokejový olympijský turnaj s českou účastí, tím je pro Rakušany Hahnenkamm, slavný sjezd v Kitzbühelu. Jižní sousedé letos pořádali 74. Ročník. Středisko v tyrolských bylo vzhůru nohama. O to víc, že vyhrál domácí Hannes Reichelt.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakušan Hannes Reichelt se raduje po vítězství ve sjezdu na Hahnenkammu. Závodu přihlížel například i Arnold Schwarzeneger

Rakušan Hannes Reichelt se raduje po vítězství ve sjezdu na Hahnenkammu. Závodu přihlížel například i Arnold Schwarzeneger | Zdroj: Reuters

Jak nacpat do osmitisícového městečka až desetkrát tolik lidí, to je tady každoročním oříškem. Ti, kteří jedou autem, o tom mají čas přemýšlet ve více než pětikilometrových zácpách.

Kdo nechá vůz na záchytném parkovišti daleko před Kitzbühelem, může dojet zadarmo vlakem přímo pod závodní sjezdovku. Hodně Rakušanů to udělalo a spousta z nich je už během dopoledne před závodem řádně posilněná alkoholem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímým svědkem atmosféry slavného Hahnenkammu byl Jan Kaliba

Například dva mladíci, kteří obtěžují policistu, osahávají mu pistoli a chtějí ji od něj za 100 eur koupit. Strážník je vůči opilým fanouškům shovívavý.Už v půl dvanácté není ve městě k hnutí. Šílenství vrcholí, když do startu Hahnenkammu zbývá čtvrt hodiny.

„Já vnímám Kitzbühel jako totální chaos ve městě. Strašně moc lidí a stres plného města. Pohodová fanouškovská atmosféra je lepší třeba v Adelbodenu,“ říká Ondřej Bank, který dnešní sjezd vynechal, aby šetřil síly na olympijské hry, a pojede až nedělení superkombinaci.

Ta už tolik pozornosti nepřitáhne. Zvlášť, když budou místní dlouho vyspávat po vítězství Hannese Reichelta, který zaútočil s číslem 22, když už se domácí publikum smiřovalo s tím, že strhujícím soubojem o vítězství byly předešlé vyrovnané jízdy třetího Američana Millera a druhého Nora Svindala.

„Výborně, konečně je to doma! Miller byl čertovsky rychlý, Svindal taky, ale Hannes jim to pak nandal. Čekali jsme vítězství sice spíš od Klause Krölla, ale Reichelt to zachránil,“ vykřikuje mladý pár pomalovaný typickou červeno-bílo-červenou trikolórou.

Změna trasy vítězství neusnadnila

V Kitzbühelu bude tentokrát ještě víc rozradostněných potácejících se postav, než obvykle. Nikomu nebude kazit radost fakt, že se kvůli nedostatku sněhu nejel tradiční sjezd po obvyklé, nejnebezpečnější trati. A šťastnému vítězi teprve ne:

„Nahoru na start jsem musel vyjet stejnou gondolou jako každý rok, tak jaký rozdíl? Ale vážně, je škoda, že se muselo jet tou mírnější oklikou, ale stejně si tu nemůžete dovolit ani tu nejmenší chybu a vyhrát bylo těžké, jako kdykoli jindy,“ nesnižuje své vítězství Riechelt.

Zvítězit se znovu nepovedlo svéráznému Američanovi Bodemu Millerovi. Na Hahnenkammu už měl k vítězství blízko několikrát, ale mezi legendy zdejšího závodu se pořád nedokázal zařadit. Tentokrát mu to uniklo o 34 setin sekundy.

„Když jsem udělal v horní pasáži chybu, hned mi bylo jasné, že to na vítězství asi zase nebude stačit. Pak jsem udělal druhou, ještě hloupější, to bylo v mírné pasáži, kde jsem v zatáčce skoro zastavil. A s tím prostě nejde uspět,“ lituje 36letý Miller.

Slavný sjezd v Kitzbühelu vyhrál po osmi letech domácí Rakušan

Číst článek

Američan ale nevyloučil, že se pro vytoužené vítězství v nejuznávanějším závodě světa ještě vrátí. Tentokrát slaví Rakušan Reichelt, což je ale pro místní zároveň svým způsobem paradoxní porážka.

Podle výzkumů se totiž kitzbühelskému regionu komerčně nejvíce vyplatí, když zvítězí Němec nebo Švýcar a naláká tím k návštěvě dalšího ročníku ještě víc fanoušků ze své země. Rakušané totiž spolehlivě přijedou pokaždé.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme