Ukrajinští opoziční předáci Kličko a Jaceňuk odmítli místa ve vládě

Ukrajinská opozice nepřijala dnešní návrh prezidenta Viktora Janukovyče, aby vedla vládu. Informovala o tom ukrajinská tisková agentura Unian. Na kyjevském náměstí Nezávislosti to večer podle agentury DPA oznámil i jeden z předáků opozice Vitalij Kličko. Ten dostal nabídku stát se vicepremiérem pro humanitární záležitosti, další opoziční vůdce Arsenij Jaceňuk měl být premiérem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští opoziční předáci Oleg Ťagnibok, Vitalij Kličko a Arsenij Jaceňuk

Ukrajinští opoziční předáci Oleg Ťagnibok, Vitalij Kličko a Arsenij Jaceňuk | Zdroj: ČTK

Prezident Viktor Janukovyč nadíl také zmírnit nové zákony k potlačení protestů. Chtěl také udělat změny ve vládě a vydat amnestii pro zadržené účastníky demonstací.

„Naší prioritou je zastavit radikály, jestli to půjde pokojnou cestou, uděláme to. Jestli ne, použijeme všechna opatření, která nám povoluje zákon. Všechno to přeci děláme pro naše lidi a pro nic jiného,“ řekl Janukovič ještě dnes dopoledne.

Poté ale začalo další kolo jednání s opozicí, které vyvrcholilo nabídkou premiérského postu. Vicepremiérem by se pak mohl stát bývalý boxer Vitalij Kličko.

„Ještě před dvěma měsíci by stačila rezignace ministra vnitra a Majdan by skončil, před několika týdny by stačila možná větší obměna vlády, ale dneska opozice požaduje odchod prezidenta a to je krok, který u něj nenachází podporu,“ vysvětlil ve vysílání Radiožurnálu eurokomisař pro rozšížení EU Štefan Fülle.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Ukrajině mluvil ve vysílání Radiožurnálu eurokomisař pro rozšíření Štefan Fülle

Demonstranti dnes dopoledne obsadili budovy různých státních institucí a samosprávy včetně ministerstva energetiky.

Jde už o druhý pokus obsadit vládní budovu v tomto týdnu. V pátek se jejich terčem stalo sídlo ministerstva zemědělství.

Střety vypukly znovu i poté, co Janukovyč připustil několik ústupků. Slíbil zmírnit kontroverzní zákony, které zpřísňují tresty pro demonstranty.

Nová pravidla třeba zpřísňují tresty za masová shromáždění, zakazují nošení přileb na demonstracích nebo stavění stanů na veřejných prostranstvích.

Kyjev za ně sklidil kritiku nejen od opozice, ale také od vrchních evropských přestavitelů.

Jitka Malá, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme